avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori ...

Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si bunuri figurează un apartament pe.numele mamei și al tatălui cât și doua locuri de veci pe.numele amândurora. Ma interesează la acest moment dacă noi cei doi copii putem renunță la succesiune în favoarea mamei și abia după decesul mamei sa întram în posesia moștenirii? Practic nu renunțăm la.mostenire. La notariat ce acte este necesar sa ducem ? La contractul casei se mai duce și altceva? La locurile de veci e necesara o adeverință în afara de actul de concesiune? Este obligatoriu sa vii cu 2 martori în fata notarului? La notariat este obligatoriu sa fim prezenți toți cei 3 moștenitori? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nicolaeiri , utilizator 15:30, 3 Februarie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate ce vreți dvs. Ori renunțați, ori nu. Iar dacă ambii copii renunță, la succesiune vor veni descendenţii de grad următor (copiii dvs).
Cel puțin unul dintre cei doi copii trebuie sa rămână moștenitor cu mama.
Da, va fi necesara audierea a doi martori si sa fiti prezenti si de acord cu totii. Iar pentru actele necesare, va adresați direct unui birou notarial competent, pentru a va da o lista cu documentele pe care trebuie sa le aduceți, în funcție de specificul situației dvs.
Ultima modificare: Joi, 21 Septembrie 2023
raluk0207, utilizator
În cazul.in care mama avea un singur copil se putea acest lucru? Sa renunțe la succesiunea tatălui în favoarea mamei?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar nu înțelegeți ca nu exista renunțare în FAVOAREA cuiva ? Puteți doar renunța pur și simplu iar la moștenire vor veni ceilalți moștenitorii rezervatari .
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

nimenea a scris:

În cazul.in care mama avea un singur copil se putea acest lucru? Sa renunțe la succesiunea tatălui în favoarea mamei?


Se putea, cu efectul ca nu ramanea mama unic moștenitor, ci împreună cu nepoții de la unicul copil.
Numai și numai dacă nu mai exista niciun fel de ruda a defunctului, pana la gradul 4 inclusiv, ar putea rămâne soțul supraviețuitor unic moștenitor.
Nu exista renunțare "în favoarea " cuiva.
Se renunta la moștenire. Punct.
Plus ca este o ideea foarte proastă ca mama sa fie unic moștenitor și proprietar.
1. Dacă acum, costurile pentru dezbaterea succesiunii se calculează la jumătate din valoarea bunurilor, la decesul mamei, când veți dezbate moștenirea, costurile se vor raporta la valoarea totala a bunurilor.
2. Nu știți ce ii da mamei prin cap.
3. Nu știți cum evoluează starea de sănătate a mamei.
Ii lăsați acum totul mamei ca să ce? Sa aveți o succesiune de dezbătut din nou, atunci când va închide ochii și iar de umblat și de cheltuit, sa umblați după procuri alte alea...
De regula, se întâmplă invers: soțul supraviețuitor lasă tot ce are, din timpul vieții, copiilor
Ultima modificare: Joi, 21 Septembrie 2023
raluk0207, utilizator
Vroiam sa mai întreb dacă la.notariat trebuie declarați și frații pe care i am avut dar au decedat cu mult timp.inaintea tatalui.

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Renuntator mostenire MONICA ROXANA Voinea MONICA ROXANA Voinea La dezbaterea unei succesiuni se prezinta 2 mostenitori: sotul supravietuitor si fiica acestuia rezultata din casatoria defunctei cu sotul sau. Daca fiica ... (vezi toată discuția)