avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - Certificat calitate de mostenitor, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - Certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire

Ziua ziua,
Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care:
- un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui are 4 copii, 2 sunt in afara tarii),
- un alt frate mort (postdecedat) dupa moartea ambilor parinti (are o sotie vie si 3 copii vii),
- 3 frati suntem vii
Am scos de la primaria Butimanu, Dimbovita, anexa 24 in care sunt trecuti la mostenitori toti cei 5 frati (morti si vii) si toate bunurile parintilor decedati dupa care vrem sa dezbatem succesiunea. Nu au fost trecuti in Anexa 24 de la Butimanu, sotia supravietuitoare a fratelui mort si copii celor 2 frati morti.
Am fost la notar si secretara cere Certificate calitate de Mostenitor si Anexa 24 de la sotia si de la cei 3 copii ai fratelui postdecedat (cu domiciliul in Bucuresti).
A. Intrebari pentru fiul postdecedat: 1. Pentru care mort/morti face acest Certificat de Calitate de Mostenitor, pentru ambi parinti sau pentru SOTUL EI mort dupa moartea a ambilor parinti? 2. Daca copii renunta se va face Certificat de Calitate de Mostenitor doar pe sotia vie? De ce cere secretara notarului Anexa 24 si de la sotia fiului postdecedat? Pentru ca nu se dezbatate succesiune pe bunurile fiul postdecedat, ci doar pe bunurile parintilor, bunuri enumerate deja in anexa 24 pe care am scoas-o deja de la primaria Butimanu, Dimbovita. Trebuie aceasta Anexa 24 si pentru fratele postdecedat?
B. Intrebari pentru fiul predecedat: Pentru cei doi nepoti ai fratelui meu decedat inaintea ambilor parinti (predecedat), de ce cere secretara notarului 2 documente distincte, sa faca la Consulat sau la Ambasada, acceptarea succesiunii si imputernicire pentru dezbaterea succesiunii pentru o persoana din tara. Imputernicirea (mandatarea) nu reprezinta prin ea insasi aceptare. Noi vrem ca imputernicirea sa cuprinda dezbaterea si partajul. De ce zice secretara, dar se poate? Eu zic da, ca avem deja la dosar imputernicire de dezbatere si partaj succesoral de la un frate.
Nu inteleg eu sau nu e ok nici Notariatul?

Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:00, 3 Noiembrie 2023
Pentru ca succesiunile se dezbat in ordinea deceselor. In cazul fratelui predecedat, la mostenire vin direct nepotii, in locul tatalui lor. Termenul de optiune succesorala este de 1 an de la deces. Daca parintii dvs au decedat de mai putin de 1 an, mostenitorii trebuie sa isi exercite in mod expres optiunea, printr-o declaratie notariala distincta. De aceea se cer 2 documente separate: si declaratie de acceptare si procura.

In cazul celuilalt fratele, acesta a murit dupa parinti. Deci era in viata cand au decedat parintii, asadar, ii mosteneste.
Cumnata dvs e nora, in raport cu parintii. Nu e ruda de sange si nu are drept direct la mostenire, astfel incat sa participe in nume propriu. Nici nepotii nu vin direct, caci intre nepoti si bunici e tatal lor.
Cumnata va participa si va semna, in calitate de sotie si mostenitoare legala a fratelui, in baza unui certificat de calitate de mostenitor. La fel si nepotii.

Pentru certificatul de calitate de mostenitor se urmeaza aceeasi procedura succesorala, mai putin ca nu cuprinde descrierea bunurilor. Dar tot trebuie prezentata Anexa 24 dupa frate, actele de stare civila si 2 martori care sa il fi cunoscut pe fratele dvs.
Masa succesorala dupa fratele dvs postdecedat cuprinde si cota de 1/5 de la parinti si bunurile pe care le-a dobandit cu sotia, in timpul casatoriei.
Daca cei trei copii renunta, renunta la absolut TOT. Si la cota parte de la bunici si la partea tatalui lor din bunurile dobandite cu mama.
De asemenea, recomandabil este ca macar 1 din cei 3 sa ramana mostenitor impreuna cu mama.
Daca renunta toti 3, la mostenirea fratelui dvs vor veni copiii lor (adica nepotii de la cei 3 copii) sau daca nu au, rudele din clasa urmatoare (dvs, fratii in viata + cei 2 nepoti de la fratele predecedat).
Ceea ce nu cred ca vor...

Asadar:
1. Se obtine un certificat de calitate dupa fratele postdecedat
2. Se dezbate succesiunea dupa parintii dvs, mostenitori fiind: fratii in viata, nepotii de la fratele predecedat si fratele postdecedat
3. Mostenitorii fratelui postdecedat (cumnata si copilul/copiii care au ramas mostenitori acceptanti ai fratelui) se intorc la acelasi birou notarial de und e au obtinut certificatul de calitate de mostenitor si solicita un supliment.
Se va suplimenta certificatul de calitate de mostenitor cu 1/5 mosteniti de la parinti si cu eventualele bunuri dobandite de frate si cumnata in timpul casatoriei.
Fratele predecedat in 1998 (sotia fratelui predecedat este decedata, nu stiu exact anul, parca intre tata si mama a murit), Tata decedat in 2003, Mama decedata in 2015, frate postdecedat in august 2023. Pentru ca succesiunile se dezbat in ordinea deceselor, in cazul fratelui predecedat in 1998, la mostenire vin direct nepotii, in locul tatalui lor.
La fratele predecedat in 1998 inaintea parintilor, tata 2003 si mama 2015, mi-a cerut 2 documente, unul declaratia de acceptare si al doilea document procura de imputernicire (mandat), la copii plecati din tara care vor face documentele la Consulat sau Ambasada. Eu cred ca trebuie numai procura la predecedatul din 1998.
Pentru fratele postdecedat in august 2003, Certificatul de Calitate de Mostenitor cuprinde si acceptarea? Adica trebuie un singur document? Sau 2 documente? Nu cumva mostenitorii lui trebuie sa accepte expres mostenirea in termen de un an, altii zic 6 luni? Nu la predecedat trebuie 2 documente? O fi inversat secretara frati?

La fratele postdecedat in 2003,
Va citez: Daca renunta toti 3, la mostenirea fratelui dvs vor veni copiii lor (adica nepotii de la cei 3 copii)
In urma renuntarii celor 3 copii cumnata nu devine mostenitor unic cu cota de 1/1 pe apartamentul cumparat de frate si cumnata in timpil casniciei lor?

In Anexa 24 pentru fratele postdecedat nu va aparea nici un bun?
Va citez: Pentru certificatul de calitate de mostenitor se urmeaza aceeasi procedura succesorala, mai putin ca nu cuprinde descrierea bunurilor
Deoarece in Certificatul de Calitate de Mostenitor nu se descrie bunurile? Ce inseamna sa descrie bunurile, nu le enumera deloc? Parinti au bunurile in Butimanu, cumnata apartamentul in Bucuresti.
Multumesc din tot sufletul.
Da, e posibil sa fi inversat secretara frații.
Dar la fel de posibil e sa solicite declarații de acceptare (prin care nepoții sa declare că au efectuat acte de acceptare tacită a succesiunii bunicilor), dar fiind faptul ca erau probabil mici când au decedat bunicii și pentru ca locuind în străinătate, e destul de greu sa îndeplinești acte de administrare și conservare a bunurilor ramase după bunici.

Termenul de opțiune succesorala pe vechiul Cod civil este de 6 luni.
Termenul de opțiune succesorala pe noul Cod civil (în vigoare de la 1 octombrie 2011) este de 1 an.
Deci în cazul tatălui, termenul este de 6 luni, iar în cazul mamei și fratelui postdecedat este de 1 an.
Nu, dacă copiii renunță nu devine soția unic moștenitor.
Soția devine unic moștenitor numai dacă defunctul nu mai are niciun fel de ruda pana la gradul 4 inclusiv.
Dacă exista rude, ele vor veni la succesiune împreună cu soția supraviețuitoare, în ordinea stabilita de lege și în funcție de clasa de moștenitori din care fac parte.

Certificatul de calitate de moștenitor (după cum ii spune și denumirea) doar atesta calitatea de moștenitor.
Pentru obținerea lui, se deschide procedura succesorala (obținându-se sesizarea -Anexa 24) si se prezintă toți moștenitorii legali cu actele de stare civilă care dovedesc legătura de rudenie cu defunctul.
În cazul fratelui dvs: Certificatul de deces, certificatul de căsătorie al fratelui, pentru fii certificatele de naștere și pentru fiice- certificatul de naștere și căsătorie.
Certificatul de calitate de moștenitor nu este act de proprietate și nu cuprinde bunurile din masa succesorala.
Deci anexa 24 se va elibera fără bunuri.
Certificatul de calitate de moștenitor se obține pentru dovedirea calității de moștenitor al defunctului respectiv si este folosit în varii situații (ca în cazul dvs- pentru a participa cumnata la succesiunea socrilor, pentru obținerea de documente/informații de la diverse instituții, acte care nu s-ar elibera decât titularului etc.)
Ulterior, la certificatul de calitate de moștenitor se adaugă bunurile și se eliberează un supliment.
Abia certificatul de moștenitor suplimentar este act de proprietate.
Ultima modificare: Vineri, 3 Noiembrie 2023
raluk0207, utilizator
Multumesc, am inteles, voi reveni cu informatii cum am facut.
Vedeți ca e posibil ca cei de la Consulat/Ambasada sa solicite modele de declarații/procuri, de la notarul din România.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Acte mostenire mimi28 mimi28 Buna am o intrebare legata de actele ce imi trebuiesc pentru dezbaterea mostenirii 1 parinti mei sant decedati mama 21 ani tata de 15ani noi am fost 3 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune. care este procedura când unul dintre moștenitori a decedat înaintea lui de cujus? elmasica@yahoo.com elmasica@yahoo.com Buna seara. Va rog sa ma lamuriti in privinta dezbaterii succesiunii unei case ramase de la mama. Noi eram 6 frati, unul din noi a decedat anul trecut, iar ca ... (vezi toată discuția)