La dezbaterea unei succesiuni se prezinta 2 mostenitori: sotul supravietuitor si fiica acestuia rezultata din casatoria defunctei cu sotul sau. Daca fiica renunta la mostenire, tatal sau este unicul mostenitor al sotiei sale defuncte. Dupa decesul acestuia, fiica, acum renuntatoare, este unica mostenitoare rezervatara ca descendent al tatalui sau si a mamei sale predecedate. In aceste conditii, fiica poate mosteni intreaga masa succesorala, dupa decesul tatalui ei, chiar daca, a renuntat la partea sa de mostenire la dezbaterea succesiunii mamei sale? Aceasta fiica are si ea, la randul sau un descendent, dar acesta este minor.
Nepotul exista, el avand 1 an si jumatate. Mama minorului (fiica defunctei) este singurul descendent al sotului supravietuitor si al defunctei, in timp ce, minorul este urmatorul descendent in acest arbore genealogic.
Daca fiica renunta la mostenire, fiul ei devine mostenitor, fiind descendent. Renuntarea nu se poate face in favoarea unei persoane ( tatal de ex.). Renuntatorul e considerat ca nu a fost niciodata mostenitor. Atentie ca pt. minor se instituie curatela si acceptarea se face sub beneficiu de inventar.