Speta e asa: bunica decedeaza, trebuie facuta succesiunea, dar activul depaseste pasivul, iar sotul bunicii refuza consultarea documentelor de creditare la 5 banci ca fiul sa isi poata forma o parere asupra datoriilor, bancile refuza sa ii dea relatii asupra creditarii, iar fiu hotaraste sa renunte la succesiune in termenul legal de 1 an. Mentionez ca fiul are un copil minor, iar bunica are un frate. Cine culege mostenirea alaturi de sot?
In concurs cu sotul supravietuitor vor veni cei din clasa a II-a de mostenitori, respectiv parintii impreuna cu fratii, sau doar fratii daca parintii nu mai traiesc.
Multumesc pentru raspuns. Puteti argumenta putin, va rog. Deoarece fiul a fost la notar si i s-a spus ca alaturi de sotul supravietuitor vine copilul minor al fiului (nepotul) si ca e nevoie de curatela.
la mostenire vin sotul supravietuitor si descendentii defunctului in mod normal. Descendentul defunctului este fiul nu nepotul. daca fiul a renuntat , la mostenire vin cei din clasa a doua de mostenitori, respectiv parintii si fratii defunctei. Daca fiul era predecedat atunci venea nepotul la mosteire prin reprezentare.
Imi pare rau sa va spun ca raspunsul dvs. este inexact. La mostenire vine nepotul potrivit NNC, art. 1121 alin.2 "partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea." Nepotul este in clasa descendentilor, ruda de gradul II si vine la mostenire in nume propriu. Iar fiindca este minor trebuie numit curator special.
Vizita la notar si avocat a descalcit lucrurile.
Succesiune
IOANBIRLEA
Buna ziua, as dori sa pun o intrebare legata de o succesiune dupa o persoana decedata care are in viata urmatoarele rudenii: o sora, si nepoti din 2 ramuri ... (vezi toată discuția)