avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Succesiune si vanzare prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Succesiune si vanzare prin mediere

Am mostenit o casa de la bunici . Bunicul a murit in1963 dupa care a fost facut succesiunea , mostenitorii finnd bunica si cei 2 fii ai lor . Fii au murit unul in 2006 altul in 2007 iar bunica in 2008 , succesiunea nu a fost facuta , acum in sfarsit ne-am inteles la pret si am gasit si un cumparator , toata procedura de succesiune si vanzare-cumpare am facut-o prin mediere . Totul a decurs frumos si bine pana atunci cand am depus actele la tribunal si sa calculat taxa judiciara . Taxa este a suma foarte mare si nici nu se mai restituie fiindca actele au fost depuse in octombrie desi medierea a fost incheiat in septembrie 2012 . As avea 2 intrebari
1.) Este adevarat ca dupa 1 octombrie nu se mai restituie taxa de timbru in cazul mediere ?
2.) Cei 2 baieti al bunicii au fost casatoriti , astfel cine sunt mostenitorii , doar nepotii sau nepotii si mamele nepotilor in cote diferite ?
Va multumesc anticipat pentru amabilitate
Cel mai recent răspuns: Laura Vilsan , Mediator 15:21, 25 Octombrie 2012
mamele nepoților și nepoții, bineînțeles în cote diferite.De exemplu : dacă părintele supraviețuitor a avut ca bun comun al soților acea casă și teren: părintele supraviețuitor are cota sa de proprietate de 50% (1/2) din moștenire+1/3 din cota defunctului soț.Cota de 2/3 rămasă, se va împărți în mod egal între copii.
Va atasez mai jos ultima modificare cu privire la intrebarea d-voastra cu privire la taxa judiciara de timbru:
Art. 59^2. - Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale."
Casa respectiva nu a fost bun comun este o mostenire a tatalui de la parinti , deci in astfel de caz mamele sunt mostenitoare si ele sau numai copii ?
La culegerea mostenirii are prioritate clasa I de mostenitori-descendentii in concurs cu sotul supravietuitor in cote de 3/4 si respectiv 1/4-daca exista sot supravietuitor, daca nu,copiii culeg toata mostenirea.
Regula este ca au vocatie succesorala clasele in ordinea si procentele stabilite de NCC.
De ex.,daca nu sunt succesori in clasa 1,urmeaza clasa 2-ascendenti privilegiati -parintii si colateralii privilegiati.Ascendentii privilegiati sunt mostenitori rezervatari si sezinari; ei vin la mostenire numai in nume propriu (nu pe cale de reprezentare succesorala).
Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului, precum si descendentii din frati si surori, care vin la mostenire prin reprezentare (cand parintele lor indreptatit la mostenire - frate cu defunctul - este predecedat).
Colateralii privilegiati nu sunt nici rezervatari si nici sezinari. Ei vin la mostenire in nume propriu, iar in locul celor predecedati vin la mostenire descendentii lor, prin reprezentare.
Urmeaza cei din clasa 3-ascendentii ordinari-bunicii/strabunicii,etc. si clasa 4-colateralii ordinari-unchi,matusi si verii primari-toate clasele intrand cu concurs cu sotul supravietuior!
Deci fiecare clasa in ordinea enumerata,inlatura de la mostenire pe ceilalti din clasele subsecvente,care nu pot veni in concurs cu cei din clasa respectiva!
O zi lina!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul la mostenire dupa decesul unui dintre soti,in afara de sotul supravietuitor, daca familia respectiva nu are copii? george_efrem george_efrem Va rog sa ma lamuriti intr-o pb. legata de dreptul la mostenire. In cazul in care o familie nu are copii si unul din soti moare, cine are dreptul la mostenire ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)