avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire asupra partajului voluntar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire asupra partajului voluntar

Am o nelamurire privind partajul voluntar.
Spre exemplu dupa decesul unuia din soti masa succesorala este jumatate indiviziva dintr-un apartament (cealalta jumatate fiind a sotului in viatza) + alte bunuri .Mostenitori sunt sotia (sa zicem :) ) si doi copii . Acestia fac un act notarial de partaj voluntar prin care se confera dreptul de bun propriu catre unul din copii , restul bunurilor urmind a fi impartite ulterior .
Intrebarea este : Din moment ce partajul voluntar se refera la masa succesorala ce contine doar jumatate din apartamentul respectiv , cum i se poate atribui copilului tot apartamentul ca bun propriu ?
Este posibil ca in actul notarial de partaj voluntar sa se prevada ca e vorba de si de jumatatea sotiei (apartamentul fiind dobindit in comun in timpul casatoriei) , sau trebuie intocmite alte acte (vinzare,donatii,etc.) ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 13:59, 28 Septembrie 2009
Exista partaj voluntar succesoral- se partajeaza numai cota dobandita prin succesiune!!!!!!!!!
-partaj voluntar- se partajeaza cota de 1/1- dupa libera alegere a coproprietarilor!!
Deci in cazul tau sa facut partaj voluntar!!
buna ziua!
actul de partaj s-a facut intre toti coproprietarii?
sunt precizate in actul de partaj cotele parti ale fiecaruia si modul de dobandire a acestora?
toate aceste cote parti adunate dau intregul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să mă lămuriți silviu3marian silviu3marian se da sotul decedat, o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Probleme cu fratii Marbe Marbe Suntem 3 frati in actele unei case dupa moartea parintilor iar eu sunt titular cu resedinta la adresa respectiva,fratii au fiecare casele lor Eu nu sunt in ... (vezi toată discuția)