avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Activitate en3rgy23

Activitate en3rgy23

Răspuns la discuția Mostenirea dupa Tatal meu
Multumesc pentru ajutor si sfat.
Răspuns la discuția Mostenirea dupa Tatal meu
Reusind sa gasesc cateva hartii cu privire la aceasta problema , poate ca acum o sa reusesc sa explic ceva mai clar situatia: Am asadar urmatoarele acte :
1) acel testament scris de mana in prezenta fratilor si a tatalui meu si a mamei acestora in care ea lasa mostenire din partea ei 3/4 tatalui meu si cealalta 1/4 surori acestuia care a ingrijit-o , ceilalti 2 frati fiind de acord sa renunte la partile lor in favoarea tatalui meu care a suportat cheltuielile de inmormantare dupa tatal lor si va suporta si cheltuielile de inmormantare pentru mama lor.(aceasta hartie fiind facuta la 4.08.1999 , tatal lor fiind decedat inca din anul 1986 si nefacand succesiunea dupa partea acestuia pana in momentul intocmirii acestui asa zis testament)
2) A 2 a hartie pe care o detin este certificatul de mostenitor in care s-a facut succesiunea atata dupa partea tatalui decedat in 1986 dar si dupa moartea mamei care a murit in 14.04.2002 , aici toti cei 4 frati primind cota egala din intreaga avere ,nementionand de acel asa zis testament (acest certificat de mostenitor fiind intocmit la data de 26.07.2002 ).

3) A 3 a hartie este cea prin care tatal meu a dorit sa renunte la partea lui facand o declaratie in care sustinea ca renunta la succesiunea acestora si ca nu a facut nici un act de acceptare expresa , fortata sau tacita a succesiunii, fata de care intelegea ca ramane strain .(Declaratia de renuntare la succesiune ) dar din cate ne-a spus notarul care a facut aceasta hartie de renuntare la succesiune , hartia este nula deoarece ea nu a stiut ca inainte s-a facut acel certificat de mostenitor , cu acea succesiune.

Intre timp tatal meu a decedat si as dori sa stiu cum sta situatia , mostenesc acea parte de 1/4 pe care mostenit-o tatal meu in acel act de mostenire sau am dreptul la 3/4 precum a fost facut acel testament si daca pot pierde partea cuvenita tatalui meu .(auzind de la cineva ca se poate pierde partea din mostenire daca nu fac cerere pentru ea in decurs de 10 ani)
Este o situatie ceva mai complicata si as dori sa stiu daca trebuie sa fac ceva demersuri sau nu.
Situatia este urmatoare : Tatal meu a mostenit averea parintilor lui in urma decesului amandorura , dar inainte ca mama tatalui meu sa moara s-a facut un testament , scris de mana in prezenta tuturor fratilor , a mamei tatalui meu si a catorva martori.
Atunci s-a decis de comun acord ca 3 sferturi din avere sa ramana tatalui meu si celalalt sfert sa ramana surorii acestuia care a mai ingrijit-o pe mama lor (precizez ca tatal meu a avut inca 2 surori si un frate , iar una dintre surori si fratele acestuia au renuntat de buna voie la partea lor din avere in favoarea tatalui meu ) acest lucru fiind specificat si in acel testament .(testament facut acum 9 ani ,care nu a fost facut la notar).
Dupa moartea bunicii , tatal meu impreuna cu fratii acestuia s-au dus la un notar pentru a se face succesiunea legala iar acolo au decis ca sa renunte la patrimea care i se cuvenea fiecaruia , inclusiv si tatal meu renuntand la partea lui in favoarea surori care a ingrijit-o pe mama acestora , dar neinstintanu-l pe acel notar ca s-a facut un testament inca inaintea decesului si din cate am inteles acesta trebuia informat , iar acum acea hartie prin care si tatal meu a renuntat la partea lui din avere nu este valabila.
Intre timp si tatal meu a decedat si sora care a ingrijit-o ne-a cerut sa facem hartiile prin care renuntam la partea cuvenita tatalui meu in favoarea ei , dar cum nu am putut sa ne intelegem la suma pe care sa ne-o ofere pentru acea parte nu am fost de acord sa facem nici o hartie de renuntare.
De atunci au trecut 4 ani si as dori sa stiu daca pot pierde acest drept de mostenire asupra partii tatalui meu daca nu o revendic intr-o anumita perioada de timp , sau ce posibilitati as avea pentru aceasta parte , si daca acel testament este valabil in instanta sau nu.
Va multumesc.
Răspuns la discuția Pensie de urmas
freeelis a scris:

en3rgy23 a scris:

as avea nevoie si eu de putin ajutor ,daca se poate:
Pana in luna septembrie am beneficiat de pensia de urmas [de pe urma tatalui care a lucrat in cadrul M.A.I ] timp de 3 ani de zile am primit aceasta pensie, dar anul acesta dupa ce le-am trimis o adeverinta care atesta ca urmez o a doua facultate ,cei de la casa de pensii MAI , mi-au trimis o scrisoare acasa in care au precizat urmatoarele:
''In baza ordinului M.A.I nr 266/28.05.2002 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea legii nr 164/2001 privind pensiile militare de stat conform art. 38 din lege pentru copii care urmeaza cursurile de zi a 2 sau mai multe institutii de invatamant universitar pensia de urmas se acorda pana la terminarea cursurilor primei institutii fara a depasii varsta de 26 de ani''.
Tin sa mentionez ca am doar 23 de ani si in urma unei mici cautari pe internet am aflat unele documente destul de interesante care mentioneaza ca legea nr 164/2001 a fost actualizata la data de 1 ianuarie 2008, iar in cadrul art. 38sunt specificate urmatoarele fara a mentiona de oprirea pensiei dupa terminarea primei facultati:
''Art. 38. - Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la implinirea varstei de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) daca sunt elevi sau studenti militari ai institutiilor militare sau civile de invatamant, pana la obtinerea primului grad de ofiteri, maistru militar sau subofiter, fara a depasi varsta de 26 de ani;
d) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a), b) sau c)''

As dori sa stiu daca as mai putea face ceva in privinta acestei probleme, pentru ca am inteles ca unele persoane in situatie asemanatoare cu a mea primesc in continuare pensia de urmas.

Va multumesc. :sorry:

Din raspunsul celor de la MAI ar reiesi ca numai daca urmati cursurile a 2 facultati in acelasi timp se primeste pensie de urmas dar pana la terminarea cursurilor primei institutii fara a depasii varsta de 26 de ani.
Daca cea de-a doua facultate este urmata dupa terminarea primei facultati , atunci cred ca se beneficiaza de pensie de urmas.

cam interesanta situatie :sorry:
Răspuns la discuția Pensie de urmas
as avea nevoie si eu de putin ajutor ,daca se poate:
Pana in luna septembrie am beneficiat de pensia de urmas [de pe urma tatalui care a lucrat in cadrul M.A.I ] timp de 3 ani de zile am primit aceasta pensie, dar anul acesta dupa ce le-am trimis o adeverinta care atesta ca urmez o a doua facultate ,cei de la casa de pensii MAI , mi-au trimis o scrisoare acasa in care au precizat urmatoarele:
''In baza ordinului M.A.I nr 266/28.05.2002 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea legii nr 164/2001 privind pensiile militare de stat conform art. 38 din lege pentru copii care urmeaza cursurile de zi a 2 sau mai multe institutii de invatamant universitar pensia de urmas se acorda pana la terminarea cursurilor primei institutii fara a depasii varsta de 26 de ani''.
Tin sa mentionez ca am doar 23 de ani si in urma unei mici cautari pe internet am aflat unele documente destul de interesante care mentioneaza ca legea nr 164/2001 a fost actualizata la data de 1 ianuarie 2008, iar in cadrul art. 38sunt specificate urmatoarele fara a mentiona de oprirea pensiei dupa terminarea primei facultati:
''Art. 38. - Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la implinirea varstei de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) daca sunt elevi sau studenti militari ai institutiilor militare sau civile de invatamant, pana la obtinerea primului grad de ofiteri, maistru militar sau subofiter, fara a depasi varsta de 26 de ani;
d) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a), b) sau c)''

As dori sa stiu daca as mai putea face ceva in privinta acestei probleme, pentru ca am inteles ca unele persoane in situatie asemanatoare cu a mea primesc in continuare pensia de urmas.

Va multumesc. :sorry: