avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea dupa Tatal meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea dupa Tatal meu

Este o situatie ceva mai complicata si as dori sa stiu daca trebuie sa fac ceva demersuri sau nu.
Situatia este urmatoare : Tatal meu a mostenit averea parintilor lui in urma decesului amandorura , dar inainte ca mama tatalui meu sa moara s-a facut un testament , scris de mana in prezenta tuturor fratilor , a mamei tatalui meu si a catorva martori.
Atunci s-a decis de comun acord ca 3 sferturi din avere sa ramana tatalui meu si celalalt sfert sa ramana surorii acestuia care a mai ingrijit-o pe mama lor (precizez ca tatal meu a avut inca 2 surori si un frate , iar una dintre surori si fratele acestuia au renuntat de buna voie la partea lor din avere in favoarea tatalui meu ) acest lucru fiind specificat si in acel testament .(testament facut acum 9 ani ,care nu a fost facut la notar).
Dupa moartea bunicii , tatal meu impreuna cu fratii acestuia s-au dus la un notar pentru a se face succesiunea legala iar acolo au decis ca sa renunte la patrimea care i se cuvenea fiecaruia , inclusiv si tatal meu renuntand la partea lui in favoarea surori care a ingrijit-o pe mama acestora , dar neinstintanu-l pe acel notar ca s-a facut un testament inca inaintea decesului si din cate am inteles acesta trebuia informat , iar acum acea hartie prin care si tatal meu a renuntat la partea lui din avere nu este valabila.
Intre timp si tatal meu a decedat si sora care a ingrijit-o ne-a cerut sa facem hartiile prin care renuntam la partea cuvenita tatalui meu in favoarea ei , dar cum nu am putut sa ne intelegem la suma pe care sa ne-o ofere pentru acea parte nu am fost de acord sa facem nici o hartie de renuntare.
De atunci au trecut 4 ani si as dori sa stiu daca pot pierde acest drept de mostenire asupra partii tatalui meu daca nu o revendic intr-o anumita perioada de timp , sau ce posibilitati as avea pentru aceasta parte , si daca acel testament este valabil in instanta sau nu.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: en3rgy23 , utilizator 20:13, 17 Mai 2011
Pana la urma ce s-a intamplat la notar cand s-au dus toti fratii? S-a dezbatut mostenirea dupa bunici, pt ca intelegem ca nu, din moment ce matusa va cere acum sa renuntati la cota tatalui dvs.
Dar care cota, din moment ce renuntase la ea?

Oricum, declaratiile de renuntare inainte de decesul bunicii nu sunt valabile. Ar fi valabile cele date la notar, dupa decesul ei, dar, repet, nu se intelege nimic.
Cu bunicul ce s-a intamplat, bunurile nu erau comune, din timpul casatoriei cu bunica?
nu se intelege mare lucru din mesajul editat.
s-e eliberat de catre notar certificatul de mostenitor sau nu?
a dat tatal dvs declaratie de renuntare sau nu?
faptul ca nu va intelegeti ca matusa cu privire la suma de bani face ca actul de renunatre sa nu fie act de renunatre, intrucat renuntarea este pur abdicativa (nu primesti ceva ca renunti la o mostenire).
daca vrei sa primesti accepti succesiunea si dupa te partajezi.
Reusind sa gasesc cateva hartii cu privire la aceasta problema , poate ca acum o sa reusesc sa explic ceva mai clar situatia: Am asadar urmatoarele acte :
1) acel testament scris de mana in prezenta fratilor si a tatalui meu si a mamei acestora in care ea lasa mostenire din partea ei 3/4 tatalui meu si cealalta 1/4 surori acestuia care a ingrijit-o , ceilalti 2 frati fiind de acord sa renunte la partile lor in favoarea tatalui meu care a suportat cheltuielile de inmormantare dupa tatal lor si va suporta si cheltuielile de inmormantare pentru mama lor.(aceasta hartie fiind facuta la 4.08.1999 , tatal lor fiind decedat inca din anul 1986 si nefacand succesiunea dupa partea acestuia pana in momentul intocmirii acestui asa zis testament)
2) A 2 a hartie pe care o detin este certificatul de mostenitor in care s-a facut succesiunea atata dupa partea tatalui decedat in 1986 dar si dupa moartea mamei care a murit in 14.04.2002 , aici toti cei 4 frati primind cota egala din intreaga avere ,nementionand de acel asa zis testament (acest certificat de mostenitor fiind intocmit la data de 26.07.2002 ).

3) A 3 a hartie este cea prin care tatal meu a dorit sa renunte la partea lui facand o declaratie in care sustinea ca renunta la succesiunea acestora si ca nu a facut nici un act de acceptare expresa , fortata sau tacita a succesiunii, fata de care intelegea ca ramane strain .(Declaratia de renuntare la succesiune ) dar din cate ne-a spus notarul care a facut aceasta hartie de renuntare la succesiune , hartia este nula deoarece ea nu a stiut ca inainte s-a facut acel certificat de mostenitor , cu acea succesiune.

Intre timp tatal meu a decedat si as dori sa stiu cum sta situatia , mostenesc acea parte de 1/4 pe care mostenit-o tatal meu in acel act de mostenire sau am dreptul la 3/4 precum a fost facut acel testament si daca pot pierde partea cuvenita tatalui meu .(auzind de la cineva ca se poate pierde partea din mostenire daca nu fac cerere pentru ea in decurs de 10 ani)
Daca la notar s-au prezentat toti fratii si s-au inteles amiabil pt impartirea masei succesorale in 4 parti egale, si nu s-a invocat testamentul, este valabil CM intocmit in 2002. Pt testamentul respectiv, orice actiune s-a prescris.
Oricum declaratiile de renuntare facute in timpul vietii bunicii nu sunt valabile.
Nu se intelege ce e cu declaratia de renuntare a tatalui facuta ulterior. Daca exista totusi acel CM, acela este valabil.
In urma decesului tatalui dvs., veti culege acea cota parte egala cu a celorlalti frati.

Mergeti la notar sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs.
Multumesc pentru ajutor si sfat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi dupa 30 ani flori9 flori9 Daca mama a renuntat la mostenire in urma decesului tatalui ei in favoarea mamei ei (asta intamplandu-se acum 30 ani), iar aceasta din urma a decedat si ea ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)