Pana la urma ce s-a intamplat la notar cand s-au dus toti fratii? S-a dezbatut mostenirea dupa bunici, pt ca intelegem ca nu, din moment ce matusa va cere acum sa renuntati la cota tatalui dvs.
Dar care cota, din moment ce renuntase la ea?
Oricum, declaratiile de renuntare inainte de decesul bunicii nu sunt valabile. Ar fi valabile cele date la notar, dupa decesul ei, dar, repet, nu se intelege nimic.
Cu bunicul ce s-a intamplat, bunurile nu erau comune, din timpul casatoriei cu bunica?
nu se intelege mare lucru din mesajul editat.
s-e eliberat de catre notar certificatul de mostenitor sau nu?
a dat tatal dvs declaratie de renuntare sau nu?
faptul ca nu va intelegeti ca matusa cu privire la suma de bani face ca actul de renunatre sa nu fie act de renunatre, intrucat renuntarea este pur abdicativa (nu primesti ceva ca renunti la o mostenire).
daca vrei sa primesti accepti succesiunea si dupa te partajezi.
Reusind sa gasesc cateva hartii cu privire la aceasta problema , poate ca acum o sa reusesc sa explic ceva mai clar situatia: Am asadar urmatoarele acte :
1) acel testament scris de mana in prezenta fratilor si a tatalui meu si a mamei acestora in care ea lasa mostenire din partea ei 3/4 tatalui meu si cealalta 1/4 surori acestuia care a ingrijit-o , ceilalti 2 frati fiind de acord sa renunte la partile lor in favoarea tatalui meu care a suportat cheltuielile de inmormantare dupa tatal lor si va suporta si cheltuielile de inmormantare pentru mama lor.(aceasta hartie fiind facuta la 4.08.1999 , tatal lor fiind decedat inca din anul 1986 si nefacand succesiunea dupa partea acestuia pana in momentul intocmirii acestui asa zis testament)
2) A 2 a hartie pe care o detin este certificatul de mostenitor in care s-a facut succesiunea atata dupa partea tatalui decedat in 1986 dar si dupa moartea mamei care a murit in 14.04.2002 , aici toti cei 4 frati primind cota egala din intreaga avere ,nementionand de acel asa zis testament (acest certificat de mostenitor fiind intocmit la data de 26.07.2002 ).
3) A 3 a hartie este cea prin care tatal meu a dorit sa renunte la partea lui facand o declaratie in care sustinea ca renunta la succesiunea acestora si ca nu a facut nici un act de acceptare expresa , fortata sau tacita a succesiunii, fata de care intelegea ca ramane strain .(Declaratia de renuntare la succesiune ) dar din cate ne-a spus notarul care a facut aceasta hartie de renuntare la succesiune , hartia este nula deoarece ea nu a stiut ca inainte s-a facut acel certificat de mostenitor , cu acea succesiune.
Intre timp tatal meu a decedat si as dori sa stiu cum sta situatia , mostenesc acea parte de 1/4 pe care mostenit-o tatal meu in acel act de mostenire sau am dreptul la 3/4 precum a fost facut acel testament si daca pot pierde partea cuvenita tatalui meu .(auzind de la cineva ca se poate pierde partea din mostenire daca nu fac cerere pentru ea in decurs de 10 ani)
Daca la notar s-au prezentat toti fratii si s-au inteles amiabil pt impartirea masei succesorale in 4 parti egale, si nu s-a invocat testamentul, este valabil CM intocmit in 2002. Pt testamentul respectiv, orice actiune s-a prescris.
Oricum declaratiile de renuntare facute in timpul vietii bunicii nu sunt valabile.
Nu se intelege ce e cu declaratia de renuntare a tatalui facuta ulterior. Daca exista totusi acel CM, acela este valabil.
In urma decesului tatalui dvs., veti culege acea cota parte egala cu a celorlalti frati.
Mergeti la notar sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs.
Multumesc pentru ajutor si sfat.