asa cum am mai spus"sistemul de pile,cunostinte si relatii" este peste lege. Legile sunt facute in asa fel incat sa existeloc de interpretare si portite de scapare. nu ma mai mira absolut nimic din ceea ce se intampla............ O sa scriu cu prima ocazie, in cazul in care mai intervine ceva in acest caz. Multumesc pentru sprijinul acordat.
cei de la ITM au specificat urmatoarele in notificarea pe care mi-au trimis-o: "..... Institutia noastra a dispus conform dispozitiilor L108/1999, L53/2003 - codul muncii efectuarea unui control la unitatea anterior mentionata, control ce s-a finalizat prin PVC... si in urma caruia s-a stabilit ca nu v-au fost platite drepturile salariale si indemnizatia pentru concediu neefectuat aferent perioadei reclamate de dvs. ......solutionarea acestui conflict de munca intra in competenta exclusiva a instantelor judecatoresti..........."
-am aflat ulterior ca nu s-a dispus nici o masura de plata a salariului, in urma acestui control.
ba da.
am facut referire la salariul neplatit pe lunile martie si aprilie precum si pentru zilele de concediu neefectuate.
..... si apropo de zilele de concediu: eu am facuta cerere de condcediu pe o zi (29 martie 2012), dar ultima data cand am fost sa mai discut cu ei, acestia mi-au zis ca am 2 zile de concediu efectuate (una fiind cea cu cerere si a doua motivand ei ca nu au lucrat intr-o zi si asa am 2 zile de concediu). eu pentru cea de-a doua zi nu am facut nici o cerere si nici nu am semnat nimic.
imi pot baga pe gat o zi de concediu.
in instanta daca ajungem o sa le cer sa prezinte cererea facuta de mine pentru a doua zi de concediu.
buna ziua.
astazi am fost la ITM sa vad ce demersuri s-au mai facut. ..........si spre surprinderea mea, cei de la ITM nu am dat la controlul efectuat nici o masura de indeplinit. s-au rezumat doar la faptul ca actualul conflict va fi solutionat de instantele judecatoresti. incep sa cred ca sistemul de "pile si de cunostinte" nu tine cont de aplicarea legilor in vigoare; inclusiv cel care a "facut" controlul imi spunea ca eu ar trebui sa-mi platesc cursurile, ca asa sustine fostul angajator; incerca foarte discret sa ma faca sa cred ca eu nu am dreptate si ca tot ceea ca as vrea sa mai fac, fac degeaba.......
sigur o sa inainteze instantei judecatoresti o actiune de chemare in judecata pentru a-i achita cursurile de formare profesionala; o sa le platesc (daca instanta decide asa), dar sincer banii care ii platesc nu vreau sa ramana la el (la fostul angajator); sper ca in demersurile mele, urmatoare, sa se sesizeze ITM (nu-mi fac prea mari sperante) si sa-i de-a o amenda ceva.
in speranta ca imi puteti da niste sfaturi, astept raspuns.
multumesc.
Asa cum m-am asteptat ITM-ul nu a facut altceva decat sa constate ce am sezizat eu. in raspunsul sesizarii facute ITM-ul declara ca solutionarea acestui "conflict" intra in competenta exclusiva a instantelor judecatoresti, pe motiv ca angajatorul a invocat faptul ca a suportat "anumite cheltuieli legate de formarea profesionala"; in raspunsul primit de la ITM se specifica totusi ca angajatorul nu mi-a platiti salariul.
Nu prea inteleg nimic; redactarea acestuia este destul de stufoasa; au invocat destule articole din legea 53/2003,plus citate din lege.
In incheiere raspunsului, citez "Va comuniam deasemeni ca actiunile in aceasta materie sunt scutite de plata taxelor judiciare si a timbrului judiciar, cauza judecandu-se in regim de urgenta"; cu alte cuvinte, d.p.v. a unei persoane care nu este in domeniul legislativ, noi ne spalam pe maini cu acet raspuns, du-te si da-l in judecata.
Speram ca in raspunsul dat sa fie specificat si ce masura s-a luat pentru angajator si termenul pentru a rezolva masuria/masurile dispuse de inspectorul ITM.
In rapunsul ITM-ului trebuia sa fie specificata masura dispusa, sau nu sunt obligati sa le comunice?
Mai pot face vreo sesizare la ITM sau ramane ca ultima solutie chemarea in judecata?
Multumesc.
PS: daca am voie, va rog sa-mi spuneti daca pot atasa raspunsul celor de la ITM, scanat (fara elemente de identificare a partilor sau a inspectorilor respectivi).multumesc.
am facut o sesizare la ITM - ca nu mi s-a platit salariul. Stiu, dar nu pot dovedi ca patronul ii stie foarte bine pe cei de la ITM, si ca in cazul unui control (cum de altfel s-a mai si intamplat) o sa iasa basma curata si nu o sa rezolv nimic prin ITM. Poate ati mai intalnit astfel de cazuri: ce pot sa-i faca cei de la ITM angajatorului, in mod normal, lasand la o parte faptul (nedovedit) ca angajatorul ii cunoaste pe cei care vor face controlul? La ce ar trebui sa ma astept in urma acestei sesizari facute? in cat timp cei de la ITM vor da o solutionare?
astept raspunsurile voastre. multumesc.
este legala precizarea de a multiplica de 3 ori suma rezultata in urma formarii profesionale? daca anumite pasaje din actul aditional contravin codului muncii, acesta se poate declara nul in instanta?
Actul aditional a fost "bagat pe gat" de angajator si obligat sa-l semnez. in acest act aditionat sunt stipulate urmatoarele, citez:
a.- "... in cazul in care salariatul este trimis pe cheltuiala angajatorului la cursuri de formare profesionala se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin 5 ani de la ultimul curs....."
- la unul din cursuri trebuia sa ma duc anual pentru reautorizare - ...puteam sa spun: "....nu ma mai trimiteti la acest curs ca peste un an o sa-mi dau demisia." ?????
b.- valoarea programului de pregatire profesionala este data de suma tuturor facturilor de scolarizare, diurna, cazare, transport, etc iar ca plata daune interese aceasta suma va fi multiplicata de 3 ori......"
c.- ".... dupa incetarea activitatii salariatul se obliga sa nu practice si sa detina acelasi post 3 ani la o firma direct concurenta pe plan local...."
- asta inseamna de ex. ca daca am ocupat un post de gestionar timp de 10 ani, nu mai pot ocupa postul de gestionar la o alta firma din oras? nu se incalca drepturile in acest caz?
daca actul aditional are puncte care contravin legilor in vigoare si a codului muncii, se poate declara nul in instanta?
salut.
am plecat de la ultimul loc de munca, prin demisie, respectandu-mi perioada de preaviz. ultima zi de munca a fost pe 19 aprilie; pe data de 20 in fiecare luna se face plata salariilor. nici pana in ziua de azi nu mi-am primit salariul nici pe luna martie (plata acestuia s-a facut in 20 aprilie) si nici salariul pe aprilie. angajatorul sustine ca am de platit cursuri de formare profesionala (in valoare de aprox. 1800 ron,dar in actula ditionat, in care este specificata formarea profesionala, aceasta suma se multiplica de 3 ori; deci in total as avea de platit vreo 5500 ron). ce e de facut pentru a mi se plati salariu? angajatorul poate fi obligat sa-mi plateasca salariu, sau trebuie sa ajung in instanta pentru a fi platii? ce trebuie sa fac? multumesc.