Ati semnat actul aditional care prevede plata de trei ori a cursurilor de formare profesionala?:O
Angajatorii procedeaza astfel. Incheie acte aditionale la CIM in care mentioneaza ca salariatul va fi obligat sa plateasca integral sau partial cursurile, functie de perioada lucrata dupa efectuarea acestora, in cazul in care paraseste societatea respectiva.
Din pacate, din moment ce ati semnat acel act aditional referitor la formarea profesionala, nu mai aveti ce face. Firma va retine banii legal, deoarece, datorita actului semnat, ei pot dovedi ca le sunteti dator.
Vi s-a eliberat fisa de lichidare? Eu cred ca nu, acolo s-ar fi mentionat datoria. Daca cumva v-ati primit toate actele, sfatul meu este sa lasati balta problema. Semnand acel act aditional v-ati legat la maini. Singurul lucru pe care il puteti realiza in instanta este sa se recalculeze valoarea acelui act aditional, care s-a diminuat pe masura trecerii timpului.
@ user5652
1. Angajatorul este obligat sa va plateasca drepturile salariale pana la data incetarii raportului de munca .. in caz contrar, puteti sesiza ITM si/sau promova o actiune in instanta impotriva acestuia.
2. Plata salariului nu poate fi conditionata de plata unui prejudiciu cauzat angajatorului .. acesta are posibilitatea de a-si recupera prejudiciul pe calea actiunii in justitie sau in baza unui acord cu salariatul.
3. Ati semnat un act aditional la c.i.m. cu privire la formarea profesionala? .. Daca da, ce contine acest act cu privire la plata cursului, initiativa de ainceta raportul de munca din partea dvs ...
Actul aditional a fost "bagat pe gat" de angajator si obligat sa-l semnez. in acest act aditionat sunt stipulate urmatoarele, citez:
a.- "... in cazul in care salariatul este trimis pe cheltuiala angajatorului la cursuri de formare profesionala se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin 5 ani de la ultimul curs....."
- la unul din cursuri trebuia sa ma duc anual pentru reautorizare - ...puteam sa spun: "....nu ma mai trimiteti la acest curs ca peste un an o sa-mi dau demisia." ?????
b.- valoarea programului de pregatire profesionala este data de suma tuturor facturilor de scolarizare, diurna, cazare, transport, etc iar ca plata daune interese aceasta suma va fi multiplicata de 3 ori......"
c.- ".... dupa incetarea activitatii salariatul se obliga sa nu practice si sa detina acelasi post 3 ani la o firma direct concurenta pe plan local...."
- asta inseamna de ex. ca daca am ocupat un post de gestionar timp de 10 ani, nu mai pot ocupa postul de gestionar la o alta firma din oras? nu se incalca drepturile in acest caz?
daca actul aditional are puncte care contravin legilor in vigoare si a codului muncii, se poate declara nul in instanta?
Lit.c nu are nicio relevanta, intrucat se doreste a fi clauza de neconcurenta ....insa potrivit art.21 alin.2 C.mun., clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.