avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... te pot obliga sa stai minim 3 ani intrun loc de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

te pot obliga sa stai minim 3 ani intrun loc de munca?

buna seara.am o intrebare si sper sa imi poata da cineva un raspuns...lucrez la o societate comerciala de 6 luni.in momentul in care m-am angajat in contractul de munca este specificat faptul ca ma oblig sa stau minim 3 ani daca nu ma pun sa platesc cheltuielile de formare profesionala,formare pe care nu o pot dovedi deoarece nu mi-au dat nimic pt a dovedi acest lucru,diploma sau ceva...am semnat doar un act aditional prin care sunt de acord cu cheltuielile de formare profesionala,in cazul in care voi pleca.are vreo valoare acest act?ma pot da in judecata pe baza acestui act daca nu le platesc formarea profesionala?tin sa precizez ca aceasta formare nu mi-a fost facuta de absolut nimeni...
Cel mai recent răspuns: Tanjala , utilizator 09:30, 16 Iulie 2014
"formarea profesionala" nu presupune neaparat ca te-au trimis la cursuri, eventual acreditate de ministerul educatiei. Firma trebuie sa dovedeasca faptul ca a cheltuit niste bani ca sa te invete sa faci..in fine, ce faci. daca, de ex., te-ai angajat ca necalificat si dupa x luni se schimba incadrarea, si mai semnezi si un act aditional prin care recunosti ca s-au cheltuit niste bani cu calificarea respectiva..
e nevoie de mai multe detalii.
ce scrie, concret in acel act aditional
ce calificare ai avut la angajare si ce s-a schimbat, daca s-a schimbat, ulterior
Art. 198. [obligatiile beneficiarilor formarii profesionale]
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Dumneavoastra ar trebui sa aveti o copie dupa un contract de calificare profesionala care este cel în baza căruia salariatul se obligă să urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobândirea unei calificări profesionale.
in acel act aditional apare suma care s-a cheltuit pt formarea mea profesional iar eu am semnat pt ca sunt de acord cu acea suma.am obtinut dreptul de semnatura la locul de munca dupa semnarea acestui act iar functia mi;a ramas aceeasi...
sa inteleg ca actul aditional a fost semnat la ceva vreme dupa angajare.
inca o data, dupa parerea mea, totul depinde de detalii. Daca, sa zicem, ati fost angajata cu un salariu de 1000 ron si, la o luna de la angajare ati semnat acel act aditional prin care recunoasteti ca firma a cheltuit 10 000 cu cheltuielile de formare profesionala, in conditiile in care singura lor dovada e actul aditional, eu cred ca ati avea castig de cauza. Nu uitati ca ei (firma) ar trebui sa va dea in judecata si tot ei ar trebui sa dovedeasca faptul ca au cheltuit niste bani. Inca o data, o diploma nu are relevanta; dovada se face cu facturi catre o firma care se ocupa de formare profesionala, cu chitante care atesta plata unor taxe etc
1. Suma pe care trebuie sa o restituiti cu titlu de cheltuieli nu trebuie sa fie disproportionata fata de cheltuielile reale facute de angajator.

2. Actul adițional semnat are valoare indiferent de ce suma este prevazuta in cuprinsul acestuia.

3. Dispozitiile art. 198 din Codul muncii nu lezeaza principiul libertatii muncii, întrucat în realitate contractul de munca poate înceta din initiativa salariatului sau din culpa acestuia, cu consecinta obligarii salariatului la restituirea cheltuielilor generate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform clauzei de formare profesionala.

Alte discuții în legătură

Clauza contractuala in urma unui curs CiobanuAlexandru01 CiobanuAlexandru01 Buna ziua, In urma cu 2 luni m-am angajat la o firma ca si Ing. CNC, in urma discutiilor la interviu mi s-a spus ca o sa beneficiez de formare profesionala ... (vezi toată discuția)
Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)