avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acti adițional pentru Training
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acti adițional pentru Training

Bună ziuă.

Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă în perioada de probă). Când am semnat contractul mi sa dat sa semnez și un act adițional pentru Training. Training (pregătire profesionala) conform legii trebuie sa fie de minim 60 zile, și eu am avut doar 13 zile de Training. În acest caz, dacă îmi dau demisia la zi (care conform legii o pot face în perioada de probă) actul acela are vreo valuare? Trebuie sa susțin și costurile Trainingului?

PS. Și nu am primit o "Diploma" sau ceva după Training.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:58, 31 Ianuarie 2017
Nu mai este in vigoare prevederea ca training-ul trebuie sa fie de 60 de zile.
Este valabil angajamentul si pentru cursuri mai scurte...
1. Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
....

Textul de lege nu mai face nicio referire la durata cursului sau a stagiului de formare profesionala.

2. Finalizarea unui curs de formare profesionala se atesta printr-un certificat , o diploma de absolvire a cursului respectiv.

3. In situatia in care, salariatul are initiativa incetarii contractului individual de munca in perioada stabilita prin actul aditional, angajatorul va putea solicita acestuia, restituirea sumelor pe care le-a cheltuit efectiv in scopul formarii sale profesionale, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita.
1. Nu am primit nici diploma nici certificat.

2. De exemplu au mai plecat multi colegi (fără sa plătească nici un RON) și HR-ul a comunicat ca dacă suma nu va fi achitată nu va ceda actul CAS.

Poate face asta? HR poată sa dea în judecata un salariat care nu a plătit acest Training?
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2017
Costin A., utilizator
Se poate actiona in instanta un salariat pentru a fi obligat la plata cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada minima de munca la o firma care oferă training Maria_0 Maria_0 Care e perioada minima la care trebuie sa lucrez la o firma, daca aceasta oferă perioada de training? Buna ziua, doresc sa ma angajez pana încep ... (vezi toată discuția)
În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de ... Constantin 81 Constantin 81 În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de muncă poate sa te oblige sa lucrezi la ei 3 ani? (vezi toată discuția)
Act aditional la cim- training platit de catre angajat ioannanice ioannanice Buna ziua. Am semnat un act aditional la contractul de munca prin care se mentioneaza ca dispun de training de vanzari, training de produs, training la locul ... (vezi toată discuția)