avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca

Buna ziua,
As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza " Salariatului ii revin in principal urmatoarele obligatii: litera f) obligatia de a achita contravaloarea formarii profesionale, in cazul in care, paraseste societatea din motive imputabile, inainte de o perioada de 3 ani de la data absolvirii cursului de formare profesionala."
In cazul in care as dori sa demisionez, va trebui sa achit contravaloarea acestor cursuri?
Mentionez faptul ca aceste cursuri nu au fost efectuate la cererea mea, contravaloarea acestora a fost suportata de catre societate, dar niciodata nu am luat la cunostinta de costurile acestora. Eu doar am semnat deconturile privind deplasarile si cazarea. Aceste cursuri nu au fost efectuate in tara, ci in strainatate. Nu am o diploma acreditata/recunoscuta de vreun minister sau vreo alta institutie de la noi din tara sau din strainatate, ci doar o diploma de participare.
Cursurile sunt strict legate de domeniul de activitate in care lucrez.
Normal un curs de formare profesionala nu se finalizeaza cu un examen si cu o diploma de absolvire?
Normal, nu este obligativitatea angajatorului sa imi aduca la cunostinta costurile fiecarui curs si eventual sa constituie un act aditional la contractul de munca pentru fiecare curs?
Care sunt variantele de a pleca din societate fara sa platesc?
Eu sunt de profesie inginer electromecanic, am lucrat 3 ani dupa finalizarea studiilor superioare tot electromecanica dar in alt domeniu, iar apoi la aceasta societate la care inca mai sunt si in prezent.
M-as bucura daca mi-ati putea oferi un raspuns!
Va multumesc foarte mult pentru atentia acordata acestui subiect!


Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
mariusmures83, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariusmures83 , utilizator 20:36, 13 Martie 2014
In mod normal, cursurile de formare profesionala se finalizeaza cu obtinerea unei diplome, unui certificat de absolvire a acestora.

Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

....
Daca nu ati semnat un act aditional la CIM cu privire la formarea profesionala nu aveti nimic de plata in cazul demisiei.

Codul muncii:


ART. 196
(1) Participarea la formarea profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
ART. 197
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute.
(3) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
ART. 198
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1), nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
mariusmures83 a scris:

Buna ziua,
As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza " Salariatului ii revin in principal urmatoarele obligatii: litera f) obligatia de a achita contravaloarea formarii profesionale, in cazul in care, paraseste societatea din motive imputabile, inainte de o perioada de 3 ani de la data absolvirii cursului de formare profesionala."
....


Se pare ca in contnutul c.i.m. este mentionata deja clauza respectiva si, prin urmare, nu mai este necesar sa se incheia in act aditional.

Teoretic se poate pune sub semnul de intrebare valabilitatea acelei clauze , fara de dispozitiile celelalte din Codul Muncii referitoare la formarea profesionala.
@mariusmures83

De obicei astfel de clauze se introduc prin acte aditionale la CIM nu direct in CIM. Prevederile din Codul Muncii sunt in acest sens in art 198 CM. Oricum formularea clauzei e destul de ambigua: "in cazul in care, paraseste societatea din motive imputabile, inainte de o perioada de 3 ani de la data absolvirii cursului de formare profesionala":(
Va sfatuiesc sa vorbiti cu angajatorul si sa ajungeti la un compromis.
In speta, perioada de 3 ani este durata maxma in care nu trebuie sa aiba initiativa incetarii c.i.m.

Ambigua este in situatia celorlate mentiuni prevazute in art.198 C.mun.

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala-act ad cim Andrei Gica Andrei Gica Codyul muncii: \" Art. 198 (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul unui contract pe perioada determinata Danacodruta75 Danacodruta75 Imi pot da demisia daca semnez un contract de munca pe perioda determinata de 6 luni ? Acest contract poate avea clauze speciale care ma obliga sa stau ... (vezi toată discuția)