rspataru a scris:
Profu40, cu placere. Multa bafta !
Subiectele din anii trecuti sunt afisate, din cate imi amintesc, pe site-ul Baroului Bucuresti. Uitati-va acolo, la examene...
Ei asa au corectat grila cu retractul - dupa corectura reiese ca retractul litigios are caracter aleatoriu, a fiind un raspuns corect. Sigur nu se refera la cesiunea dreptului litigios, ci la retract. Cred ca s-au referit la asta :
- paratul cand exercita retractul litigios nu stie daca in cazul in care nu l-ar exercita, ar castiga procesul sau nu.
- valoarea platita de cesionar cedentului si pe care trebuie sa i-o dea deci si paratul cesionarului daca exercita retractul litigios nu e egala cu valoarea dreptului litigios - tocmai de asta cesiunea dreptului litigios are un caracter speculativ - cesionarul spera sa dea putini bani pe dreptul litigios si apoi sa castige procesul si sa obtina valoarea reala, mai mare, a acestuia.
- rezulta oarecum :) ca si retractul litigios are un caracter aleatoriu - paratul (cel putin teoretic) nu stie ce solutie va da instanta si deci daca plateste o suma de bani ca sa se subtituie in drepturile cesionarului, prin asta stingandu-se procesul, risca sa aiba o pierdere sau poate sa castige...Pierdere ar fi cand paratul, daca nu ar fi exercitat retractul litigios, ar fi castigat procesul si deci a dat niste bani degeaba ca sa obtina un drept pe care pana la urma l-ar fi obtinut pe gratis si castig, cand paratul, daca nu ar fi exercitat retractul litigios, ar fi pierdut si deci prin exercitarea retractului a obtinut un drept pe care nu l-ar fi dobandit prin solutia pe care ar fi dat-o instanta.
Eu acuma am scris cum cred ca au gandit ei, pentru ca asa gandisem si eu si eu chiar m-am mirat ca initial a-ul nu aparea ca raspuns corect in barem. Daca e corect sau nu d.p.d.v. al doctrinei chiar nu stiu. M-ai facut curioasa si poate ma uit si eu diseara in cartea lui Deak...dupa examen. :))
salut raluca si felicitari pt reusita! =D>
am vorbit azi cu L. Pop si a spus ca are caracter aleatoriu retractul pentru ca este un dr potestativ si ca toate dr potetative au caracter aleatoriu. adica este aleatoriu cumva in ce priveste exercitarea lui, existenta, luarea de fiinta (nu sunt cuvintele lui, dar cred ca asta inseamna) si nu in ce priveste efectele (sansa de castig sau pierdere). ce examen ai? eu sunt la masterul de institutii de dr. privat. simona :D shhh, sa nu-i spuneti lui adi de la bucuresti ca-i tot place sa-mi zica "Dl candidat":secret: