avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Activitate filipok

Activitate filipok

OK, referitor la nivelul amenzii...

OUG 195/2002 zice aşa

Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa
a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
...
8. nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor şi mopedelor;


Clasa a III-a:

Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de
valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie,
stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase
de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor
şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
...
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
...


Deci ar veni cam 10% 700 RON x 6(sau8), între 420 şi 560 RON.

Conform articolul 109 alin. (5) din aceeaşi ordonanţă:


Contravenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult
2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.


Deci vreo 210 RON.
Agentul a aplicat art. 161 alin. (1) lit. (m) din Regulamentul de aplicare a codului rutier:

Art. 161. – (1) Se interzice conducătorilor de biciclete sau mopede:
...
m) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.


(Regulamentul a fost adoptat prin HG 1391/2006 şi se găseşte la [ link extern ]
Iar codul rutier e OUG 195/2002 cu modificări)


În articolul ăsta găseşti ditai seria de interdicţii, care mai de care. Merg de 2 ani cu bicla prin Bucureşti şi pe aici nu prea aplică nimeni amenzi pe tema asta.

Conform Ordonanţei 2/2001 privind regimul contravenţiilor [1], dacă nu semnezi procesul verbal, agentul trebuie să aducă un martor (articolul 19). Dacă nu semnezi de primire, comunicarea PV-ului se face de agentul constatator în termen de o lună de la încheiere (articolul 26). Cu ocazia asta vei afla şi cât e amenda.

Se poate face plângere în termen de 15 zile de înmânare/comunicare (articolul 31).

Nu-mi dau seama cât ar trebui să fie amenda... Sunt mai mult ciclist decât jurist :), poate-şi mai dă cineva cu părerea.

Ai putea întreba şi pe forumurile specializate pentru ciclişti, gen ciclism punct ro.


[1] [ link extern ]
(nu e chiar ultima versiune; au mai fost modificări:
[ link extern ]
)
De la deschiderea podului Basarab din Bucureşti, lumea se plânge de zgomotul făcut de unele motociclete în timpul nopţii. Poliţia ar fi făcut nişte „razii”, dar nu în mod consecvent.

Doresc să realizez un model de reclamaţie pe care să-l distribui locuitorilor din zona afectată de zgomot, aceştia urmând să transmită reclamaţia „organelor”.

Pentru conţinutul reclamaţiei a trebuit să stabilesc două aspecte:
- care este temeiul legal;
- cine este destinatarul reclamaţiei.

În privinţa temeiului legal, am identificat trei posibile temeiuri. Primele două sunt legate oarecum indirect de problema zgomotului, doar al treilea se referă direct la aceasta:

a. depăşirea vitezei legale ( zgomotul este asociat de multe ori cu depăşirea vitezei legale, dar nu întotdeauna);
b. nerespectarea normelor tehnice (zgomotul poate fi produs de o tobă care nu respectă reglementările);
c. articolul 2 punctul 28 din legea 61/1991: „tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma” este o contravenţie sancţionată cu amendă.

În privinţa destinatarului reclamaţiei, există poliţia „naţională”, care depinde de autorităţile centrale, dar şi poliţia locală, conform Legii 155/2010, subordonată autorităţilor locale.

În timp ce poliţia naţională poate aplica sancţiuni în baza tuturor temeiurilor susmenţionate, poliţia locală este competentă doar în privinţa temeiului prevăzut de Legea 61/1991 - a se vedea Legea 155/2010, articolul 1 alineatul (1) litera (a) şi articolul 6 literele (a) şi (i). Pe de altă parte, am speranţa că poliţia locală este sau va fi mai apropiată de cetăţeni decât poliţia naţională, a cărei responsabilitate faţă de nivelul local este mai diluată. În situaţia de faţă, pasivitatea poliţiei naţionale, atât pe teren, cât şi la nivel declarativ [1], mă face şi mai mult să încerc să apelez la poliţia locală.

Voi transmite reclamaţia atât PL a Municipiului Bucureşti, cât şi PL a Sectorului 1; ambele sunt competente şi sper să nu se calce în picioare :).

Iată modelul de reclamaţie:



Către Poliţia Locală Sector 1/a Municipiului Bucureşti


CERERE

După deschiderea Pasajului Suprateran Basarab în vara anului 2011, locuitorii din imobilele situate pe ªoseaua Nicolae Titulescu, inclusiv subsemnatul, au fost tulburaţi zilnic, în cursul serii şi al nopţii, de zgomotele excesive produse de anumite vehicule, în special motociclete, care tranzitează Pasajul.
Având în vedere că:
- în conformitate cu Legea 61/1991, articolul 2 punctul 28, „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” este o contravenţie sancţionată cu amendă; şi
- în conformitate cu Legea 155/2010, articolul 1 alineatul (1) litera (a) şi articolul 6 literele (a) şi (i), Poliţia Locală are atribuţii de menţinere a ordinii şi liniştii publice şi de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor legale privind convieţuirea socială,

Vă rog să efectuaţi demersurile necesare pentru exercitarea atribuţiilor legale susmenţionate, în vederea sancţionării conducătorilor de vehicule care tulbură liniştea locuitorilor şi pentru prevenirea unor fapte similare pe viitor, pe segmentul Pasajului Suprateran Basarab încadrat între Calea Griviţei şi Bulevardul Alexandru Ioan Cuza.

Vă mulţumesc,
Ion Popescu
[date de contact]
Bucureşti, 7 septembrie 2011


Ar mai fi ceva de adăugat? Oare există şi alte autorităţi care ar putea fi mai prompte? Sau alte temeiuri juridice mai potrivite şi mai convingătoare?

Vă mulţumesc pentru orice sugestie!

[1] [ link extern ]