E incredibil...:O
La 3 ani de cand Romania e membra EU avocatii inca se raporteaza la Legea 105 chiar si atunci cand e vorba de tari membre EU...
Si nu-i deloc un caz singular!:(
Hallo... exista Regulamentul 2201/2003!!!
Art 3!!!
Si Art. 6!!!
Daca nu este abrogata legea 105 atunci inseamna ca ea mai poate sa produca efecte juridice. Conform teoriei ce nu e interzis, e permis. NU?
Dupa cum vdeti dle/dna JH m-am agatat foarte mult de aceasta speranta,desi trebuie sa raman realista legea interna se subordoneaza tratatelor/ regulamentelor internationale. Poate spun prostii, nu am competenta in acest domeniu si nu ar trebui sa imi mai dau cu parerea.
Dar sper din tot sufletul ca dl avocat sa aibe dreptate
in cazul ei ultimul(care este si actualul) domiciliu comun este cel din italia (locuinta proprietatea socrului)
insa ,dupa cum spuneti dvs., poate beneficia de exceptia solutionarii in Romania intrucat indeplineste conditiile: ea fiind cetatean roman ,iar casatoria a fost incheiata in Romania. In aceasta situatie ea poate sa introduca actiunea de divort la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla oficiul de stare civila unde sotii au incheiat casatoria(asta fiind in Romania) sau poate sa o introduca in italia si sa ceara stramutarea solutionarii ei in Romania,ridicand exceptia?
Va multumesc mult pentru ajutor!
sora mea nu are o boala psihica...cel putin nu i s-a pus un astfel de diagnostic de catre medici.Singurul care a "diagnosticat-o" asa este socrul ei, care a profitand de momentul ei de slabiciune.
Ceea ce am uitat sa mentionez in familia sotului ei au existat doua persoane(unchi, respectiv var) care au avut aceasta boala,ambii sunt decedati.
Parerea mea e ca el stia despre aceasta boala inainte de incheierea casatoriei insa i-a ascuns
Buna ziua...stiu ca timpul este pretios pentru fiecare dintre noi,insa va rog sa acordati cateva minute acestui text.Va multumesc!
Sora mea s-a casatorit in urma cu 4 ani (septembrie 2005) cu un cetatean italian,casatoria avand loc in Romania, la starea civila de care apartinea domiciliul ei de pe atunci. La 3 zile de la celebrarea casatoriei acestia au plecat in Germania unde isi aveau locul de munca. In mai 2006 se naste fetita lor intr-o clinica din Italia. Acestia raman pt o perioada de timp la domiciliul bunicului patern din Italia, dupa care se reintorc in Germania pentru a munci(sora mea nefiind cetatean italian,iar sotul ei neavand carte de munca in Italia, nu beneficiau de niciun ajutor pentru cresterea copilului). La putin timp de la reintoarcerea lor in Germania sotul ei a avut o criza de schizofrenie,taindu-si venele.Sora mea a ajuns la timp,sotul ei fiind salvat de cadrele medicale.Diagnostic...schizofrenie-paranoida. La iesirea din spital acestia s-au mutat la tatal sotului ei in Italia. Timp de aprox 2 ani daca nu si mai mult sora mea a lucrat,si inca mai lucreaza, de una singura,pentru ca sotul ei se afla sub influienta sedativelor si nu face nicio activitate. Tatal soului ei are pensie,insa o foloseste pentru a-si plati datoriile fata de statul italian(cred ca datorii fiscale,nu stiu exact), fiind ajutat cu bani si de sora mea. Mentionez ca sora mea lucreaza atat pt rudele sotului ei,bineinteles fara carte de munca,iar banii nu i se dau ei personal; cat si pentru niste doamne carora le face menajul,si tot fara carte de munca(deci daca ar vrea sa faca vreo dovada ca numai ea a muncit, nu are de unde).
Deci banii pe care ii castiga sora mea au urmatoarea destinatie: medicamentele sotului ei,ingrijirea si cresterea copilului, pe hrana familiei si bineinteles intretinere,apa,lumina etc. Sora mea a pus problema unui eventual divort, cu, care nici sotul ei si nici tatal lui nu e de acord.
Intr-o zi ,sora mea a auzit o conversatie intre sotul ei si familia acestuia care se gandeau cum sa-i ia fata. Speriata si ingrozita de acest gand a luat din medicamentele sotului ei. S-a trezit dupa 5 zile intr-un pat de spital, iar astazi m-a sunat sa-mi spuna acest lucru.
Acum socrul ei se foloseste de acest fapt si le spune oamenilor din jurul ei ca si ea sufera de accelasi lucru ca si baiatul lui.
Singurele sfaturi pe care i le-am putut da surorei mele este sa numai repete greseala pe care a facut-o, sa faca copie a dosarului medical al sotului ei, sa numai lucreze pt membrii familiei,ci intr-o alta parte platindu-si ea taxele pe care trebuie sa le suporte angajatorul(numai asa va putea dovedi in fata instantei ca isi intretine familia). De luna viitoare sotul ei va primi o pensie de invaliditate pentru boala pe care o sufera, desi dosarul pt primirea acestui ajutor a fost facut de aprox 10 luni. De aceasta pensie va beneficia doar 1 an, urmand ca apoi singurul aport financiar ,in familie, sa fie adus tot de sora mea(daca nu va divorta).
Ea vrea sa divorteze insa ii este teama ca fata va fi incredintata sotului ei (asa a facut-o sa creada avocatul italian).
Va rog mult sa-mi dati niste sfaturi ce ar trebui sa faca in aceasta situatie.
Se poate ca o casatorie incheiata in Romania sa se desfaca de o instanta italiana? Are competenta in aceasta materie si o instanta romana?, Unde ar fi mai bine pentru ea si pentru fata ei, sa introduca actiunea de divort,in Romania sau Italia(desi am inteles ca in aceasta tara divortul dureaza 5 ani)? Este mai bine pentru ea sa astepte pana isi poate dobandi cetatenia italiana,ca apoi sa introduca actiunea?Constituie acest lucru un avantaj?(in sensul de ai fi incredintata fata)
Va rog sa-mi dati orice fel de sfat, ne va ajuta mult.
Va multumesc pentru amabilitatea dvs. si sper sa va pot reintoarce vreodata ajutorul acordat