Ma gasesc in urmatoarea situatie:
In martie 2007 s-a emis hotararea judecatoreasca (ramasa definitiva si irevocabila) prin care fostul sot este obligat la plata lunara a pensiei de intretinere (in suma de 80 ron) a minorului rezultat din casatoria desfacuta prin aceeasi hotarare. Data de la care fostul sot a fost obligat sa plateasca este data deschiderii actiunii de divort, si anume noiembrie 2006. Pana in prezent a achitat de doua ori cumulativ suma de 320ron in 29.06.2007 si 480 ron in 30.08.2007. Motivatia neplatii a fost faptul ca nu reuseste sa gaseasca loc de munca, datorita situatiei economice din ultima perioada.
Mentionez ca nici in timpul casatoriei, pe o perioada de 10 ani nu a ocupat un loc de munca cu forme legale, si nu a obtinut venituri constante. Neparticiparea la intretinerea materiala a familiei pe o perioada atat de lunga a fost de altfel si motivul deschiderii divortului.
Cuantumul lunar al pensiei de intretinere a minorului a fost stabilit, in lipsa posibilitatii probarii veniturilor paratului si pe baza declaratiei verbale data de acesta in instanta ca nu realizeaza nici un fel de venituri, la nivelul cotei de 25% din salariul minim pe economie. Intre timp acesta s-a modificat de la 370ron in 2006 la 600ron in 2009 ( cu valorile intermediare: 390 ron in 2007; 540 ron in 2008).
In aceste circumstante, ce formalitati trebuiesc indeplinite pentru:
1. obtinerea recalcularii pensiei de intretinere a minorului
2. obligarea la plata a sumelor restante
3. in ce masura modul de actionare a paratului se poate considera rea intetie si poate fi asimilat abandonului familial?
De asemenea, va rog, daca ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este instanta competenta sa judece solicitarea de recalculare a pensiei de intretinere (cea de a carei raza teritoriala apartine reclamantul sau paratul?).
Multumesc mult!