avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... care este instanta competenta sa judece solicitarea de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

care este instanta competenta sa judece solicitarea de recalculare a pensiei alimentara

Buna ziua!

Ma gasesc in urmatoarea situatie:
In martie 2007 s-a emis hotararea judecatoreasca (ramasa definitiva si irevocabila) prin care fostul sot este obligat la plata lunara a pensiei de intretinere (in suma de 80 ron) a minorului rezultat din casatoria desfacuta prin aceeasi hotarare. Data de la care fostul sot a fost obligat sa plateasca este data deschiderii actiunii de divort, si anume noiembrie 2006. Pana in prezent a achitat de doua ori cumulativ suma de 320ron in 29.06.2007 si 480 ron in 30.08.2007. Motivatia neplatii a fost faptul ca nu reuseste sa gaseasca loc de munca, datorita situatiei economice din ultima perioada.
Mentionez ca nici in timpul casatoriei, pe o perioada de 10 ani nu a ocupat un loc de munca cu forme legale, si nu a obtinut venituri constante. Neparticiparea la intretinerea materiala a familiei pe o perioada atat de lunga a fost de altfel si motivul deschiderii divortului.
Cuantumul lunar al pensiei de intretinere a minorului a fost stabilit, in lipsa posibilitatii probarii veniturilor paratului si pe baza declaratiei verbale data de acesta in instanta ca nu realizeaza nici un fel de venituri, la nivelul cotei de 25% din salariul minim pe economie. Intre timp acesta s-a modificat de la 370ron in 2006 la 600ron in 2009 ( cu valorile intermediare: 390 ron in 2007; 540 ron in 2008).
In aceste circumstante, ce formalitati trebuiesc indeplinite pentru:
1. obtinerea recalcularii pensiei de intretinere a minorului
2. obligarea la plata a sumelor restante
3. in ce masura modul de actionare a paratului se poate considera rea intetie si poate fi asimilat abandonului familial?

De asemenea, va rog, daca ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este instanta competenta sa judece solicitarea de recalculare a pensiei de intretinere (cea de a carei raza teritoriala apartine reclamantul sau paratul?).
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:39, 15 Noiembrie 2009
Potrivit art 10 Cpc aveti doua alternative:a)instanta domiciliului paratului sau
b)in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensia alimentara, instanta domiciliului reclamantului

1.Sa inteleg ca paratul a fost obligat la plata cotei de 25% din salariul minim pe economie din martie 2007.
Dvs aveati posibilitatea si inca o aveti si acum sa solicitati majorarea acestei pensi raportat la nivelul anului 2009 , daca paratul nu obtine alte venituri.
2.pt sumele restante luati legatura cu un executor judecatoresc.
3.Art. 305Cp. - Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:

a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;

b) neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege;

c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca,
se pedepseste, in cazurile prevazute la lit. a) si b), cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c), cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 81.
Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie.

Reaua credinta =Incorectitudine, atitudine a unei persoane care savarseste un fapt sau un act contrar legii sau celorlalte norme de convietuire sociala, pe deplin constienta de caracterul illicit al conduitei sale.
In dreptul penal, reaua-credinta desemneaza intentia, ca forma a vinovatiei, pentru savarsirea unor infractiuni.
Plangerea pentru neplata pensiei de intretinere se depune la Sectia de politie de la domiciliu dvs.
Solicitarea de majorare a pensiei se depunde la judecatoria de la domiciliu dvs si puteti sa solicitati instantei judecarea in lispa, fara sa fiti de fata la termenul de judecata.De obicei intalnirie de genul asta sunt neplacute, le putem evita.
Veti primi pensia majorata din data depunerii actiunii in instanta.
plangerea pt abandon de familie, pt neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere timp de 3 luni consecutiv se depune la parchetul de pe langa judecatorie si nu la sectia de politie.
mariela_ag a scris:

..............
De asemenea, va rog, daca ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este instanta competenta sa judece solicitarea de recalculare a pensiei de intretinere (cea de a carei raza teritoriala apartine reclamantul sau paratul?).
Multumesc mult!


Este vorba de o competenta teritoriala alternativa, reclamantul avend posibilitatea de a alege intre instanta de la domiciliul sau si instanta de la domiciliul paratului.
Asadar, ambele instante sunt deopotriva competente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ramona2noi ramona2noi Buna seara in data de 26 septembrie 2012 am inaintat divort de sot.Avand doi copii minori .in data de11.03.2013 decizia finala e incredintarea minorelor in ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare de catre tata Cocollino Cocollino Buna ziua, Ma numesc Corina, sunt din Bucuresti si in urma divortului fiica noastra a ramas in grija mea. Tatal ei nu mi-a platit nici un leu din pensia ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie ... ralu_2008 ralu_2008 spuneti-mi, va rog, reaua credinta in cazul unui abandon de familie se intruneste numai daca cel obligat la plata sumei cu titlu de intretinere obtine venituri ... (vezi toată discuția)