avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon de familie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon de familie ...

spuneti-mi, va rog, reaua credinta in cazul unui abandon de familie se intruneste numai daca cel obligat la plata sumei cu titlu de intretinere obtine venituri si nu isi indeplineste obligatia?
reaua credinta are in vedere doar veniturile legale sau ilegale...?
Cel mai recent răspuns: ContSters97923 , utilizator 19:29, 5 Noiembrie 2009
ART. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie
reaua credinta se intruneste doar daca cel obligat sa plateasca obtine venituri si nu plateste?
reaua credinta se mai refera si la altceva?
veniturile tb sa fie legale sau orice fel de venituri?
Reaua credinta se poate referi si la nerealizarea de venituri .Obligatia trebuie indeplinita, si e stabilita chiar in consideratia nerealizarii de sume de bani , instanta apreciind plafonul pensiei de intretinere in functie de salariul minim pe economie.
Cel care a fost obligat la plata unei pensii de intretinerea in favoarea unui copil, este obligat la aceasta indiferent daca realizeaza sau nu venituri, iar daca timp de doua luni nu plateste aceasta obligatie legala de intretinere, poate fi acuzat de abandon de familie. Repet, trebuie sa plateasca, indiferent daca realizeaza sau nu venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri declarate eronat pt plata unei pensii alimentre mici ella2012 ella2012 buna, ca urmare a unei plangeri penale facuta la politie impotriva fostului sot pentru neplata pensie alimentare , acesta a dat declaratii eronate privind ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie lorelaybianca lorelaybianca si abandonul de familie cum e pedepsit in ce consta \"pedeapsa\"legala (vezi toată discuția)
Abandon?! corinuta corinuta As vrea sa va ]ntreb daca este considereat abandon situatia mamei care pleaca de acasa cu 2 copii minori, din cauza conflictelor de acsa cu sotul, ea poate fi ... (vezi toată discuția)