avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pensie Alimentara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pensie Alimentara

Buna seara in data de 26 septembrie 2012 am inaintat divort de sot.Avand doi copii minori .in data de11.03.2013 decizia finala e incredintarea minorelor in exclusivitate mamei,.Obliga paratul sa plateasca lunar minorelor cu titlul de contributie de intretinere o cota de 1/6 respectiv 1/3 pentru fiecare minora din veniturile nete ,de la data introducerii actiunii.,pana la majorat..
Mentionez ca pana in prezent nu a platit nici un ban..stiind ca lucreaza in constructii fara carte de munca..Ce demersuri trebuie sa fac ca sa plateasca?
Va multumesc.


Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:54, 26 Februarie 2015
Apelati la un executor judecatoresc sa identifice un loc de munca si eventuale bunuri pe care tatal le detine si eventual formulati si o plangere penala pt abandon de familie, poate isi aminteste astfel ce obligatii are.
nu are nici un bun.dar plangerea penala unde trebuie sa o fac? si daca are de platit de la introducerea actiunii,trebuie sa plateasca si din urma?va multumesc
Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.



Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, dispune impotriva inculpatului amanarea aplicarii pedepsei,deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.



Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.


(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.






Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor nicoletaghinea nicoletaghinea Daca am divortat si in urma divortului copilul minor ramane in grija mea, insa tatal intarzie cu plata pensiei alimentare, pot sa fac demersuri pentru oprirea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)