avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Activitate Miha8

Activitate Miha8

In cazul indemnizatiei de maternitate, CARE ESTE LOGICA plafonarii la 12 salarii minime brute pe tara - cf OG 158/2005 art 10 (1) - a VENITULUI lunar si nu a MEDIEI lunare a veniturilor din ultimele 6 luni? De ex la mine e specificat clar in ctr de munca faptul ca pe langa salariul de baza am si comisioane din vanzari. In unele luni pot sa castig in total (sal de baza+comis) sub plafonul maxim iar in alte luni cu mult peste - chiar si dublu. Sa zicem ca media in cele 6 luni ar fi 7200 RON. Alta angajata, din alt domeniu de activitate, are un salariu fix lunar de 7200 RON, deci media in cele 6 luni e tot 7200 RON. La ambele angajate ni se retin la stat aceleasi taxe si impozite, fara vreo plafonare. Dar la indemnizatie eu pierd aprox 1500 RON/luna din cauza acestui mod de calcul pt ca in lunile in care depasesc 7200 RON, tot ce am castigat peste nu se mai ia in considerare deloc la media celor 6 luni !!!. Este practic o DISCRIMINARE fata de toate mamicile care lucreaza cu salariu fix mai mic dar cu venituri variabile lunar, trimestrial sau semestrial in comparatie cu cele care au un salariu fix si atat. Desi atat noi cat si ele avem acelasi venit total in 6 luni (sau aceeasi medie lunara) si platim la stat la fel, indemnizatiile care ni se cuvin dupa aceasta plafonare sunt cu mult mai mici in cazul nostru. CUM ESTE POSIBIL ?