avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia de maternitate - plafonare venit lunar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia de maternitate - plafonare venit lunar

In cazul indemnizatiei de maternitate, CARE ESTE LOGICA plafonarii la 12 salarii minime brute pe tara - cf OG 158/2005 art 10 (1) - a VENITULUI lunar si nu a MEDIEI lunare a veniturilor din ultimele 6 luni? De ex la mine e specificat clar in ctr de munca faptul ca pe langa salariul de baza am si comisioane din vanzari. In unele luni pot sa castig in total (sal de baza+comis) sub plafonul maxim iar in alte luni cu mult peste - chiar si dublu. Sa zicem ca media in cele 6 luni ar fi 7200 RON. Alta angajata, din alt domeniu de activitate, are un salariu fix lunar de 7200 RON, deci media in cele 6 luni e tot 7200 RON. La ambele angajate ni se retin la stat aceleasi taxe si impozite, fara vreo plafonare. Dar la indemnizatie eu pierd aprox 1500 RON/luna din cauza acestui mod de calcul pt ca in lunile in care depasesc 7200 RON, tot ce am castigat peste nu se mai ia in considerare deloc la media celor 6 luni !!!. Este practic o DISCRIMINARE fata de toate mamicile care lucreaza cu salariu fix mai mic dar cu venituri variabile lunar, trimestrial sau semestrial in comparatie cu cele care au un salariu fix si atat. Desi atat noi cat si ele avem acelasi venit total in 6 luni (sau aceeasi medie lunara) si platim la stat la fel, indemnizatiile care ni se cuvin dupa aceasta plafonare sunt cu mult mai mici in cazul nostru. CUM ESTE POSIBIL ?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:11, 16 Noiembrie 2009
O explicatie ar fi faptul ca sumele pentru indemnizatia de maternitate se platesc de catre casele de sanatate.

Daca incercati o logica ,nu exista!
Intr-adevar dvs. platiti contributii mai mari dar beneficiati limitat.

Cu aprox 10 ani in urma am pus o intrebare similara unui director din cadrul casei de sanatate OPSNAJ,si anume de ce platesc contributia la sanatate in procent si nu in valoare fixa,din moment ce toti avem aceleasi servicii.
Eu am fost ceva mai incisiva,"la cat platesc eu la sanatate ar trebui sa vina portarul sa ma conduca pana in cabinetul medicului si sa-mi si multumeasca ,ca de pe urma mea incaseaza salariul"
Mi s-a raspuns ceva de genul,este o contributie sociala,adica se i-a cu "japca" mai multi bani de la unii care au.

Daca de contributia la somaj poti beneficia,de contributia la asigurarile sociale (pensie) poti beneficia candva,de contributia la sanatate nu beneficiem.
Salariatul plateste unele contributii pe de o parte,iar angajatorul plateste mai multe contributii,pe de alta parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metodologie calculare concediu prenatal popeasca popeasca Hello, lucrez intr-o institutie de stat, sunt in CIC pentru bb1, si sunt insarcinata cu bb2. as vrea sa opresc CIC-ul si sa intru in concediu prenatal, ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu prenatal osimona osimona Buna ziua, As dori sa stiu daca venitul ptr concediul prenatal este plafonat la o valoarea maxima, asa cum este plafonata indemnizatia de crestere a copilului ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta indemnizatie concediu nastere si lauzie edward_zone edward_zone Sotia mea a nascut in octombrie 2008 dupa care a beneficiat de concediu de maternitate si lauzie de 126 zile timp in care a primit indemnizatia pentru acet tip ... (vezi toată discuția)