avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul concediu prenatal

Buna ziua,
As dori sa stiu daca venitul ptr concediul prenatal este plafonat la o valoarea maxima, asa cum este plafonata indemnizatia de crestere a copilului la 400 ron?
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 13:33, 7 Aprilie 2009
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate (aferenta concediului pentru sarcina si lauzie) este de 85% din baza de calcul determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii - OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Multumes frumos, asta am inteles, ceea ce nu-mi este clar este urmatorul lucru: plafonarea se aplica la fiecare luna din ultimele 6, sau se face media celor 6, iar daca aceasta este mult superioara se limiteaza la acest plafon.
Va intreb, ptr ca din ultimele 6 luni, 4 am avut brutul in jur de 4000 lei, iar 2 a fost de peste 10000 lei, iar ptr calcului convediului prenatal au luat in considerare 4 luni cu 4000 si 2 cu 6000 (salariu mediu brut pe unitate) si mi-a afectat foarte mult media. In loc de 36000 lei pe 6 luni, mi-au luat in calcul 28000 lei.
E corect asa?
Se plafoneaza indemizatia de maternitate nu salariile din cele 6 luni ale bazei de calcul.
Adica se calculeaza media zilnica din cele 6 luni , se inmulteste cu numarul de zile de concediu de maternitate la care se aplica procentul de 85 %. Daca aceasta suma depaseste 12 salarii minime brute se plafoneaza la aceasta suma, daca este sub cele 12 salarii minime se acorda suma care a rezultat din calcularea indemnizatiei.
Deci, calculul este urmatorul:
Suma veniturilor brute pe ultimele 6 luni, ponderata cu 85%, impartita la nr de zile de concediu prenatal (adica 126) si inmultita cu nr de zile lucratoare din luna in curs. Daca rezuktatul e mai mare de 6000 ron, se plafoneaza la aceasta suma.
Sa inteleg ca asa este corect?
Multumesc frumos ptr raspuns.
Ati inteles ideea insa intr-o alta ordine. Recititi atent(a) postul adelaidei.

Cu mentiunea ca de la 01.01.2009 salariul minim brut este de 600 lei, deci 600*12=7200 lei (nu 6000 lei)
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2009
crimson, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de sarcina alina_cj alina_cj Buna ziua. Cu 3 luni inainte de a intra in prenatal am fost in concediu medical. In aceasta perioada voi beneficia de 85% din 75% din salariul net? (vezi toată discuția)
Indemnizatia decrestere copil camia_bobo camia_bobo calculul indemnizatiei de crestere a copilului pana la 2 ani difera de calculul indemnizatiei pentru concediu de maternitate? (vezi toată discuția)
Concediu maternal (sarcina si leuzie) plafonat? ana.avasiicii ana.avasiicii 1.Stiti cumva la ce suma este plafonat concediul prenatal si post natal? 2.Este cumva plafonat venitul lunar ca baza de calcul pt concediul medical? Intr-o ... (vezi toată discuția)