avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Activitate Blandu

Activitate Blandu

Buna ziua!

As avea nevoie de sfatul unui specialist intr-o anumita problema.

Am lucrat la o agentie de publiciate ca Art Director si cand lucrurile se apropiau de sfarsit am decis sa imi actualizez portofoliul. L-a vazut si seful (fostul) meu si mi-a spus ca la unul din proiecte (care nu s-a finalizat - a ramas in stadiul de proposal) are contract NDA si ca, dupa ce verifica contractul este posibil sa imi ceara sa il scot din portofoliu.
Eu am lucrat cu ei fara forme legale (le-am tot asteptat pana m-am saturat) si nu am semnat cu ei un contract de cedare drepturi de autor. Stiu ca in cazul asta opera ar putea sa imi apartina in toatalitate dar nu asta urmaresc. Eu vreau sa imi pot pastra proiectul fara a le crea prejudicii.
Practic vreau sa fiu indrumat cum sa pun problema si care sunt temeiurile legale ca sa il pot linisti pe el (fostul sef) ca nu se poate intampla nimic daca eu imi prezint public proiectul.
Avand in vedere ca il prezint ca persoana fizica care, chiar daca ar fi semnat un contract de cedare drepturi de autor, tot are drept de patrimoniu asupra lucrarii, iar contractul NDA este semnat intre firme (agentie si potential client), clientul poate crea probleme agentiei din cauza mea? Nu as vrea sa se intample asta. Ne-am despartit in termeni buni. Totusi nu as vrea sa renunt la proiectul respectiv...

Va multumesc pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Utilizare Portofoliu...
Mii de multumiri pentru lamurire! :)
Răspuns la discuția Utilizare Portofoliu...
Printr-un contract, sau orice alt document scris, nu. Nici verbal nu s-a adus la cunostinta in perioada cand am lucrat acolo.
Doar acum, cand l-am facut public, am fost sunat si mi s-a impus sa scot monstrele materialelor facute pe perioada cat am lucrat acolo.

Daca nu cer prea mult, cum ar trebui sa abordez subiectul la urmatoarea conversatie? As prefera sa ma leg de un text de lege sau ceva palpabil ca sa elimin orice urma de indoiala ce ar putea duce la certuri inutile si stresante.

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri si amiabilitate!
Răspuns la discuția Utilizare Portofoliu...
Deci sa inteleg ca atata vreme cat nu a fost inchiat niciun fel de contract pot sa folosesc copii ale operele grafice create in cadrul firmei in public cu caracter necomercial?
Buna ziua!

Am o mica problema si as dori sa aud sfatul unor specialisti!

Am lucrat timp de un an la o firma ca grafician. La angajare am depus actele pentru contract si carte de munca dar pe tot parcursul anului nu s-a facut cartea de munca.

Avand in vederea acest fapt si alte cateva, mi-am dat demisia (daca se poate spune asa).
M-am hotarat sa lucrez o perioada ca freelancer si mi-am facut un portofoliu in care am inclus preview-uri (monstre) din tot ce am lucrat, inclusiv la firma cu pricina. Portofoliul este online pe un subdomeniu gratuit.

Acum m-a sunat fostul sef sa imi ceara sa scot preview-urile de la lucrarile ce le-am realizat in firma pe motiv ca nu i se pare ok sa fi la mine in portofoliu pentru ca sunt ale lui si a facut contracte cu firmele respective.

Eu nu am niciun interes sa folosesc acele produse cu scop comercial... doar cu scop de prezentare, avand in vedere ca sunt facute de mine si reflecta gradul meu de pregatire.

Subliniez faptul ca nu am semnat niciun contract care sa vizeze cedarea drepturilor de autor... de fapt nu am semnat nimic.

Nu vreau decat sa imi pastrez portofoliul ca sa imi pot prezenta in mod cat mai profesional abilitatile.

Adaug faptul ca site-ul pe care este portofoliul este o galerie foto iar toate pozele sunt acoperite cu watermark text tocmai ca sa nu poata fi folosite de altcineva.

Ce ma sfatuiti sa fac? Mai exact de ce sa ma leg cand o sa port urmatoarea discutie cu el. Nu vreau scandal sau alte complicatii... sunt genul pacifist. Totusi nu am de gand sa renunt la elemente din portofoliu... macar cu atat sa ma aleg daca vechime nu am avut cum sa acumulez!

Astept cu nerabdare raspunsurile dvs!

Multumesc!