avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Utilizare Portofoliu...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Utilizare Portofoliu...

Buna ziua!

Am o mica problema si as dori sa aud sfatul unor specialisti!

Am lucrat timp de un an la o firma ca grafician. La angajare am depus actele pentru contract si carte de munca dar pe tot parcursul anului nu s-a facut cartea de munca.

Avand in vederea acest fapt si alte cateva, mi-am dat demisia (daca se poate spune asa).
M-am hotarat sa lucrez o perioada ca freelancer si mi-am facut un portofoliu in care am inclus preview-uri (monstre) din tot ce am lucrat, inclusiv la firma cu pricina. Portofoliul este online pe un subdomeniu gratuit.

Acum m-a sunat fostul sef sa imi ceara sa scot preview-urile de la lucrarile ce le-am realizat in firma pe motiv ca nu i se pare ok sa fi la mine in portofoliu pentru ca sunt ale lui si a facut contracte cu firmele respective.

Eu nu am niciun interes sa folosesc acele produse cu scop comercial... doar cu scop de prezentare, avand in vedere ca sunt facute de mine si reflecta gradul meu de pregatire.

Subliniez faptul ca nu am semnat niciun contract care sa vizeze cedarea drepturilor de autor... de fapt nu am semnat nimic.

Nu vreau decat sa imi pastrez portofoliul ca sa imi pot prezenta in mod cat mai profesional abilitatile.

Adaug faptul ca site-ul pe care este portofoliul este o galerie foto iar toate pozele sunt acoperite cu watermark text tocmai ca sa nu poata fi folosite de altcineva.

Ce ma sfatuiti sa fac? Mai exact de ce sa ma leg cand o sa port urmatoarea discutie cu el. Nu vreau scandal sau alte complicatii... sunt genul pacifist. Totusi nu am de gand sa renunt la elemente din portofoliu... macar cu atat sa ma aleg daca vechime nu am avut cum sa acumulez!

Astept cu nerabdare raspunsurile dvs!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Blandu , utilizator 21:55, 18 Noiembrie 2009
Daca ati lucrat si vi s-a incheiat contract individual de munca aveti dreptul sa solicitati adeverinta de vechime in munca vizata de ITM,intrucat inteleg ca nu aveti carnet de munca.Vechimea in munca se poate proba si cu adeverinta.

Pe langa CIM incheiat angajatorul putea sa va clauza de confidentialitate si clauza de neconcurenta,conform Codului Muncii:
Art. 21. - (1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

Art. 26. - (1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.

Deci sa inteleg ca atata vreme cat nu a fost inchiat niciun fel de contract pot sa folosesc copii ale operele grafice create in cadrul firmei in public cu caracter necomercial?
Daca nu vi s-a ingradit acest lucru,da.
Printr-un contract, sau orice alt document scris, nu. Nici verbal nu s-a adus la cunostinta in perioada cand am lucrat acolo.
Doar acum, cand l-am facut public, am fost sunat si mi s-a impus sa scot monstrele materialelor facute pe perioada cat am lucrat acolo.

Daca nu cer prea mult, cum ar trebui sa abordez subiectul la urmatoarea conversatie? As prefera sa ma leg de un text de lege sau ceva palpabil ca sa elimin orice urma de indoiala ce ar putea duce la certuri inutile si stresante.

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri si amiabilitate!
Daca vi s-a impus nu stiu cat de amiabila poate fi discutia dar, intrucat vi s-a impus, cereti sa vi se dea temeiul legal explicit pe baza caruia va solicite scoaterea materialelor si mostrelor.

Asul dvs. sunt prevederile legale din Codul Muncii mentionate mai sus.

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate la incetarea contractului de munca mihaicj mihaicj Buna ziua, As avea nevoie de un sfat pentru a sti in ce directie sa ma indrept (: Datele problemei sunt urmatoarele: - inca sunt angajat - am si o firma ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta nikki81 nikki81 Buna dimineata, Am si eu o mare problema...sunt in preaviz si firma unde lucrez in ultimele zile de munca ma pune sa semnez o clauza de confidentialitate, ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta claudius24 claudius24 buna ziua, incepand din martie 2011, pana in februarie anul curent am lucrat pentru un angajator, penrtu care am semnat o clauza de neconcurenta, care ... (vezi toată discuția)