avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CLAUZA DE NECONCURENTA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CLAUZA DE NECONCURENTA

Buna dimineata,
Am si eu o mare problema...sunt in preaviz si firma unde lucrez in ultimele zile de munca ma pune sa semnez o clauza de confidentialitate, fara a mi se spune in prealabil ce fel de firme concurente sunt in contract, care este zona, perioada. Tot ce stiu sunt lucruri vagi de la fostii angajati. Nu mi se pare corect si as vrea sa imi spuneti si mie cum sa fac sa nu semnez. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine.Mentionez ca firma este foarte mare si cam face legea si pe la itm si peste tot. In contractul indiv.de munca este o cluaza insa nu face referire la nicio firma concurenta,la nicio regiune, la nicio perioada. Nu am fost informati absolut deloc, ce nu inteleg este de ce acum cand plecam, ne dau sa semnam acest act?!Nu trebuia sa stim si noi inainte unde putem sa plecam...?? cred ca asta e si ideea...se bazeaza pe faptul ca aflii unde pleci si mai adauga acolo o firmulitza sau o regiune....Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine ce sa fac. multumesc
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 00:49, 21 Octombrie 2009
Pentru a fi valabila clauza de neconcurenta trebuie sa identifice foarte clar concurenta .
Daca spre exemplu ati lucrat la o companie de asigurari si ati facut asigurari de viata , clauza de neconcurenta trebuie sa va interzica expres sa mai faceti asigurari de viata .
Ideea este ca nu va poate fi interzisa exercitarea profesiei pentru care aveti calificare .
In CIM ce scrie ?
Eu cred ca in CIM aveti o clauza generala de genul ca nu aveti voie sa lucrati si pentru o alta firma concurenta , nu o clauza expresa .
Clauza de confidentialitate ati semnat aceasta fiind inclusa in CIM din cate inteleg de la dvs.numai ca acolo nu sunt nominalizate societati comerciale.
De regula aceasta clauza este impusa pentru a nu divulga din activitatea soc.de unde plecati nicidecum ingradirea libertati de a va angaja la o alta firma .
Fiind deja in preaviz sfatul meu este sa nu mai semnati nimic spuneti-le angajatorilor dvs. ca aveti stipulat pastrarea confidentialitati in CIM.
Cu respect,Alexa...
Puteti sa semnati daca firma va plateste despagubirea legala !
Cititi cu atentie aceste articole din Codul muncii si nu semnati actul aditional la CIM daca nu vi se platesc sumele legale:
Art. 21. - (1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Luati in sem ce v-au spus colegii si nu semnati nimic.Nu aveti ce pierde, doar sunteti in praviz , nu? Daca voiau sa nu va duceti la concurenta trebuiau sa va si plateasca pentru asta si sa negociati la semnarea CIM.

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii-despre clauza de fidelitate/confidentialitate ema.1 ema.1 Am un contract cu un angajator. Contractul dateaza de un an de zile. De cateva zile am primit de la angajator un fel ciudat de schita a fisei postului(n-am ... (vezi toată discuția)
Drept civil - codul muncii, neplata timp de preaviz a.mircea a.mircea Buna dimineata, sunt un tanar a carei prietena si-a dat demisia cu acordul partilor si un preaviz de 15 zile. Firma respectiva nu doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)