Pentru a fi valabila clauza de neconcurenta trebuie sa identifice foarte clar concurenta .
Daca spre exemplu ati lucrat la o companie de asigurari si ati facut asigurari de viata , clauza de neconcurenta trebuie sa va interzica expres sa mai faceti asigurari de viata .
Ideea este ca nu va poate fi interzisa exercitarea profesiei pentru care aveti calificare .
In CIM ce scrie ?
Eu cred ca in CIM aveti o clauza generala de genul ca nu aveti voie sa lucrati si pentru o alta firma concurenta , nu o clauza expresa .
Clauza de confidentialitate ati semnat aceasta fiind inclusa in CIM din cate inteleg de la dvs.numai ca acolo nu sunt nominalizate societati comerciale.
De regula aceasta clauza este impusa pentru a nu divulga din activitatea soc.de unde plecati nicidecum ingradirea libertati de a va angaja la o alta firma .
Fiind deja in preaviz sfatul meu este sa nu mai semnati nimic spuneti-le angajatorilor dvs. ca aveti stipulat pastrarea confidentialitati in CIM.
Cu respect,Alexa...
Cititi cu atentie aceste articole din Codul muncii si nu semnati actul aditional la CIM daca nu vi se platesc sumele legale:
Art. 21. - (1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.