avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul Muncii-despre clauza de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul Muncii-despre clauza de fidelitate/confidentialitate

Am un contract cu un angajator. Contractul dateaza de un an de zile. De cateva zile am primit de la angajator un fel ciudat de schita a fisei postului(n-am semnat o fisa a postului la angajare), in care se mentioneaza ca nu am voie sa lucrez la societati concurente. Ciudatenia apare in forma:"angajatul respecta conditiile de loialitate si confidentialitate , folosindu-si INTREAGA CAPACITATE DE MUNCA IN INTERESUL SOCIETATII.
II SUNT INTERZISE(angajatului) ORICE ACTIVITATI DIN DOMENIUL SAU DE ACTIVITATE IN BENEFICIUL UNOR SOCIETATI CONCURENTE SAU EXERCITAREA UNOR ACTIVITATI CONCURENTIALE PE CONT PROPRIU ."
Mai adaug ca am o profesie liberala care imi permite ,din cate siu eu, sa am si alte colaborari in domeniul meu,iar aceasta mentiune imi anuleaza dreptul de a mai lucra in alta parte in domeniul meu, ceea ce mi se pare ilegal.:O
Am cautat in legea 53/2003 Codul Muncii si am gasit in art 23 unde se specifica :clauza de neconcurenta NU poate avea ca efectinterzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii ce o detine.
Unde este adevarul?
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:53, 7 Februarie 2010
Este optiunea dvs. daca semnati sau nu fisa postului .Conventia partilor este lege , conform art.969 Cod Civil.
toate clauzele contractuale introduse in mod abuziv de angajator si care nu concorda codului muncii atrag de la sine nulitatea contractului.ITM nu il va inregistra .
refereritor la clauza de neconcurenta, este valabila dar acesta isi face efectul timp de maxim doi ani de la incetarea reporturilor de munca cu angajatorul.
meroiud a scris:

Este optiunea dvs. daca semnati sau nu fisa postului .Conventia partilor este lege , conform art.969 Cod Civil.

Ma scuzati, dar nu am inteles: pot sa nu semnez fisa postului?
Pe mine ma intereseaza daca aceasta mentiune este legala sau nu, intrucat imi interzice , practic, sa mai lucrez in alta parte.
Clauza trebuie cuprinsa in CIM. Angajatorul are obligatia platii unei indemnizatii, necuprinderea ei in clauza anuleaza clauza.
Art. 21. – (1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată
perioada de neconcurenţă.

(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă, perioada pentru care îş i produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia datorată salariatului nu are natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.

Nu va poate interzice in mod absolut exercitarea profesiei dar, daca ati convenit clauza, va trebui sa pastrati datele confidentiale la care ati avut acces si care, prin divulgare, ar influenta negativ politica firmei.

Nu are ce cauta asemenea clauza in fisa postului. Solicitati sa fie refacuta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
ContSters42179, utilizator
Sunt cateva aspecte care trebuiesc analizare.

In primul rand fisa postului reprezinta competentele,atributiunile si responsabilitatile pe care le aveti in ceea ce priveste cerinta postului ocupat.

In al doilea rand clauzele de confidentialitate si neconcurenta sunt doua clauze la CIM;clauza de confidentialitate genereaza respectarea confidentialitatii informatiilor iar clauza de neconcurenta isi produce efectele daca prevede explicit activitatea care va este interzisa,sunt enumerati angajatorii si primiti o anumita indemnizatie.

Alte discuții în legătură

Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii cu clauza de neconcurenta?? suciu_diana suciu_diana Buna seara, stiti sa existe clauze/contracte de neconcurenta?? adiacente unui contract de prestari servicii PFA? este formulata ca si o clauza de ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)