stiti sa existe clauze/contracte de neconcurenta?? adiacente unui contract de prestari servicii PFA? este formulata ca si o clauza de neconcurenta de la un contract de munca si interzice sa colaborezi cu colaboratori de-ai lor, cu interpusi, etc...ii legala?
Clauza de neconcurenta nu se aplica si la contractul de prestari servicii, ci el poate fi prevazuta la incheierea contractului individual de munca sau, dupa o perioada de timp, se poate adauga un contract aditional la contractul individual de munca. Clauza de neconcurenta poate fi inclusa si intr-un contract individual de munca incheiat pe perioada determinata. Salariatul trebuie sa stie ca aceasta clauza se negociaza, implicand o negociere referitoare atat la perioada de neconcurenta, cat si indemnizatia pe care o va primi.Clauza de neconcurenta presupune obligatia salariatului ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau.Articolul 21 alineatul 2 din Codul Muncii stabileste faptul ca o clauza de neconcurenta isi produce efectele daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret:
-activititatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului
-cuantumul lunar al indemnizatiei de neconcurenta
-perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta
-tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii
-aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Angajatii, la semnarea unu contract care prevede si o clauza de neconcurenta, trebuie sa fie atenti cu precadere la tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii.Perioada maxima in care clauza de neconcurenta isi produce efectele este de doi ani, de la data incetarii contractului de munca.
Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului. Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii. Articolul 23 alineatul 1 din Codul Muncii stabileste: "Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine."
clauzele de neconcurenta/confidentialitate sunt perfect legale.
se practica uneori si in cazul incetarii activitatii. astfel, aceste clauze se intalnesc in multe domenii de activitate........prin definitie, contractul este legea partilor.....desigur cu anumite limitari legale...
Care ar fi acele limitari? de ex: sa nu aiba activitati comerciale cu alta pj / pf cu care acel ce impune clauza se afla in concurenta, sa nu contacteze clientela, sa nu colaboreze in Romania direct sau indirect cua si angajat, colaborator, etc cu cei care sunt in concurenta cu firma respectiva, etc sunt corecte??..mie personal mi se par abuzive...este necesar sa fie indicate exact situatiile in care clauza intra in vigoare ( zona, client X, client Y, perioada de timp) si sa fie remunerat cel care si-o asuma (asta separat de contractul de PFA)??