avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept Civil - Codul Muncii, Neplata timp de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept Civil - Codul Muncii, Neplata timp de preaviz

Buna dimineata, sunt un tanar a carei prietena si-a dat demisia cu acordul partilor si un preaviz de 15 zile. Firma respectiva nu doreste sa plateasca perioada de preaviz invocand ca prietena mea a plecat in mijlocul unu proiect, dar ei si-au dat acordul atuncea si nu au zis nimic. Firma respectiva pe langa ca nu doreste sa o plateasca invoca un act semnat intre firma si prietena mea prin care prietena mea si-a dat acordul sa nu mai profeseze in domeniul ei 2 ani dupa ce pleca din firma, acest act a fost semnat inainte sa se angajeze, daca nu semna acel act firma la inceput nu dorea sa o angajeze. Mentionez ca acest act nu este inregistrat nici unde la ITM sau ceva autoritati competente. Intrebarea mea este : are valoare acel act in vreo instanta, se poate cumva sa recuperez banii munciti de prietena mea. Ma inclin si va multumesc.
Cel mai recent răspuns: a.mircea , utilizator 11:03, 18 Mai 2010
Acea clauza de neconconcurenta semnata este anexa la cim( este o clauza specifica).
Art. 20. [clauzele speciale ale contractului individual de muncă]
(1) În afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.
[ 45 adnotări ]
Art. 21. [clauza de neconcurenţă]
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
[ 18 adnotări ]
Art. 22. [prelungirea efectelor clauzei de neconcurenţă]
(1) Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 56 lit. d), f), g), h) şi j), ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Asa ca, angajatorul este o obligat s-o plateasca daca ii interzice ceva. Nu va lasati intimidati. Aratati-i textul de lege care spune acest lucru si solicitati-i indeplinirea obligatiei de plata acelei indemnizatii. De asemenea, faceti o petitie catre ITM prin care sa va lamureasca cu privire la acea clauza din anexa, daca face sau nu parte din cim.
Succes
Multumesc foarte mult pentru raspuns, m-am mai linistit, pe acea clauza semnata de prietena mea scrie doar ca nu ai voie sa fii programator pana la maxim 2 ani dupa ce pleci din firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza neconcurenta ionutz_86 ionutz_86 Buna ziua, Pe parcursul actualului job am semnat un adițional de mărire de salariu dar in care apare su clauza de neconcurenta. Se specifica codurile caen ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala nicu621117 nicu621117 daca lucrez la o firma cu activitate de silvicultura si exploatari forestiere pot sa infiintez un SRL cu activitate de exploatare forestiera /? (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca la angajare am semnat o hartie unde exista o cluaza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la alta firma de ... (vezi toată discuția)