avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CLAUZA DE NECONCURENTA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CLAUZA DE NECONCURENTA

Buna dimineata,
Am si eu o mare problema...sunt in preaviz si firma unde lucrez in ultimele zile de munca ma pune sa semnez o clauza de confidentialitate, fara a mi se spune in prealabil ce fel de firme concurente sunt in contract, care este zona, perioada. Tot ce stiu sunt lucruri vagi de la fostii angajati. Nu mi se pare corect si as vrea sa imi spuneti si mie cum sa fac sa nu semnez. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine.Mentionez ca firma este foarte mare si cam face legea si pe la itm si peste tot. In contractul indiv.de munca este o cluaza insa nu face referire la nicio firma concurenta,la nicio regiune, la nicio perioada. Nu am fost informati absolut deloc, ce nu inteleg este de ce acum cand plecam, ne dau sa semnam acest act?!Nu trebuia sa stim si noi inainte unde putem sa plecam...?? cred ca asta e si ideea...se bazeaza pe faptul ca aflii unde pleci si mai adauga acolo o firmulitza sau o regiune....Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine ce sa fac. multumesc
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 00:49, 21 Octombrie 2009
In plus, si daca semnati o clauza prost facuta (se pare ca asa e), in lipsa unei indemnizatii, nu are nimeni ce sa va faca - o clauza prost facuta este anulabila "din avion". Daca semnati, insa, trebuie sa primiti un exemplar al actului pe care l-ati semnat, si asta pe loc (cu semnatura directorului firmei) - ca sa aveti dovada continutului la ce ati semnat.
Din ce stiu de la fostii mei colegi, daca semnezi si nu te duci la concurenta iti platesc o suma (sa-ti ia ochii) dar numai pana se asigura ca nu ai plecat la o firma care reprezinta o amenintare pentru ei.La firma aceasta totul e cu susul in jos. Nu exista nicio lege pt ei. Cu toate ca e o firma mare, isi bat joc de angajati. Firma activeaza in domeniul vanzarilor iar salariul il fac dupa ochi si dupa cat esti de ...lipicios :). La plecare toti angajatii sunt amenintati cu aceasta clauza, chipurile stipulata in contract, numai ca nu inteleg daca exista in CIM de ce nu ne-a fost adus la cunostinta firmele concurente, regiunea,suma de care am beneficia si tot ceea ce trebuie stiut. De ce acum, la plecare semnam acest act? Eu o sa ma angajez tot in vanzari si din cate am auzit ar exista si aceasta firma ca si concurenta in acest act. Imi puteti spune, va rog, daca nu am nevoie de banii lor, ma pot obliga in vreun fel?!! Cum pot sa evit sa semnez?
Pur si simplu nu semnati!
Nu va poate lua mana si sa semnati fortat!
Ei mizeaza pe bunul simt al dvs. si pe faptul ca nu aveti informatiile necesare.
Parerea mea e, negociati daca oferta e de genul sa nu mai vindeti parfumuri:
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.

Asta nu va interzice sa vindeti deodorante, lotiuni etc. si va aduce avantajul unui venit in plus (cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca -negociabil!).

Nu va pot interzice absolut sa activati in vanzari de exemplu. Ma indoiesc ca vor uita sa specifice si firmele concurente totusi. Daca e prea mult sa angajati un avocat ca sa "pacaliti pacalitorul" intr-un contract de neconcurenta, pur si simplu ziceti ca "va mai ganditi" pana expira preavizul si CIM respectiv, dupa care va faceti nevazuta... englezeste. Angajatorul va cere asta deoarece nu a inclus clauza in CIM banuiesc, de ce vrea de abia la sfarsit e pentru ca probabil crede ca angajatii nu vor semna CIM initial cu o astfel de clauza. Din observatiile mele nu va obliga nimeni sa semnati nimic vreodata, consecintele fiind acoperite de lege in sensul ca exista si alte metode pentru a evita semnarea daca trebuie sa fiti instiintata de ceva.

In orice caz, daca nu aveti CIM la indemana pentru a determina daca aveti deja o clauza de neconcurenta inclusa, il puteti obtine prin cerere de la un sediu de Inspectia Muncii sau ITM, nu sunt sigur care dar am vazut legea undeva, si cer ajutorul consultantilor acestui forum pentru localizarea suportului legal pentru aceasta. In orice caz ITM sau Inspectia Muncii este obligata prin lege sa va acorde consultanta, asadar o puteti cere, respectiv sa intrebati si de CIM.
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Eu as semna , dar nu as uita sa intreb si cat este suma de care o sa beneficiez !
Puteti sa va duceti linistita la o firma concurenta , numai ca in loc de agent vanzari puteti fi asistent manager , secretara , asistent contabil , si alte functii , numai agent de vanzari nu , si mai le luati si banii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii-despre clauza de fidelitate/confidentialitate ema.1 ema.1 Am un contract cu un angajator. Contractul dateaza de un an de zile. De cateva zile am primit de la angajator un fel ciudat de schita a fisei postului(n-am ... (vezi toată discuția)
Drept civil - codul muncii, neplata timp de preaviz a.mircea a.mircea Buna dimineata, sunt un tanar a carei prietena si-a dat demisia cu acordul partilor si un preaviz de 15 zile. Firma respectiva nu doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)