avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Activitate sebiskaa

Activitate sebiskaa

Răspuns la discuția Inchirierea locuintelor

Multumesc in primul rand tuturor pentru raspunsurile primite, dar mai am totusi cateva nelamuriri.
Inteleg ca perceperea unei garantii de catre proprietar este legala dar, de exemplu, daca am in contract o clauza care specifica pierderea garantiei in cazul parasirii imobilului mai repede de 3 luni (sa zicem), nu contravine aceasta clauza precizarilor art 22/legea 114 punctele c) si e), pe de-o parte prin insasi stipularea perceperii unei garantii, iar pe de alta parte prin pierderea sumei de bani in cazul parasirii imobilului in decursul unei perioade mai scurte? Exista undeva o prevedere speciala care reglementeaza acordarea garantiilor in cazul inchirierii locuintelor?

Art. 22. - Sunt nule de drept orice clauze cuprinse in contractul de inchiriere, care:
c) impun chiriasilor sa faca asigurari de daune;
e) autorizeaza pe proprietar sa obtina venituri din nerespectarea clauzelor contractului de inchiriere.

De asemenea, in cazul anunitor clauze contractuale (cum ar fi preavizul de 30 de zile dat de catre chirias in cazul rezilierii unilaterale) care contravin prevederilor din legea 114 (care specifrica de ex un preaviz de 60 de zile), pe ce criteriu se valideaza clauza contractuala in dauna prevederii de la art 24, punctul a) ? Ma intereseaza deci, in principiu in ce conditii pot clauzele contractuale sa primeze in fata preevderilor legii in vigoare.

Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;

Multumesc.
Răspuns la discuția Inchirierea locuintelor
Multumesc pt raspuns, dar inca nu sunt totusi lamurit in privinta aspectelor mentionate:

- exista alte legi/prevederi de care trebuie tinut cont in afara de legea 114/1996 ?
- este legala solicitare unei garantii chiriasului (si eventual pierederea acesteia) ?
- cazurile in care prevederile din contract nu corespund cu prevederile legii (ex. mentionat)
- eventual, existenta altor clauze particulare de care ar trebui tinut cont
Buna,

M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 (actualizata 11/12/2008) este legea de referinta in domeniu dar de asemenea, aceasta lege poate fi completata cu alte prevederi incluse in Codul Civil sau alte legi "mai favorabile" in anumite situatii:

Art. 71. - Persoanele care beneficiaza de drepturi mai favorabile decat cele prevazute in prezenta lege, consacrate prin legi speciale, care se refera, printre altele, la materia raporturilor juridice locative si a celor conexe acestora, se bucura in continuare de aplicarea drepturilor mai favorabile.

Art. 72. - Dispozitiile prezentei legi privind inchirierea locuintelor se completeaza cu dispozitiile Codului civil privind contractul de locatiune.

As dori sa stiu deci care este pachetul legislativ complet care regelementeaza inchrierea locuintelor, cu toate legile sau prevederile auxiliare (in anumite situatii particulare).

De asemenea, ma intereseaza lucrurile de care trebuie tinut cont la semnarea unui contract de inchiriere intocmit de catre proprietar, care deseori contin clauze nule (neconforme cu legea). Ca si ex:
- este legala solicitarea unei garantii chiriasului si, eventual, pierderea acesteia in cazul parasirii imobilului de catre chirias mai repede de o anumita perioada de timp
- ce se intampla cand anumite prevederi din contract difera fata de legea in vigoare (114/1996), de ex durata preavizului dat de catre chirias in cazul rezilierii unilaterale a contractului este specificata ca fiind 30 de zile (sau alta valoare) fata de 60 de zile cat specifica legea.
- alte prevederi de care trebuie tinut cont

Multumesc.
Buna,

M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 (actualizata 11/12/2008) este legea de referinta in domeniu dar de asemenea, aceasta lege poate fi completata cu alte prevederi incluse in Codul Civil sau alte legi "mai favorabile" in anumite situatii:

Art. 71. - Persoanele care beneficiaza de drepturi mai favorabile decat cele prevazute in prezenta lege, consacrate prin legi speciale, care se refera, printre altele, la materia raporturilor juridice locative si a celor conexe acestora, se bucura in continuare de aplicarea drepturilor mai favorabile.

Art. 72. - Dispozitiile prezentei legi privind inchirierea locuintelor se completeaza cu dispozitiile Codului civil privind contractul de locatiune.

As dori sa stiu deci care este pachetul legislativ complet care regelementeaza inchrierea locuintelor, cu toate legile sau prevederile auxiliare (in anumite situatii particulare).

De asemenea, ma intereseaza lucrurile de care trebuie tinut cont la semnarea unui contract de inchiriere intocmit de catre proprietar, care deseori contin clauze nule (neconforme cu legea). Ca si ex:
- este legala solicitarea unei garantii chiriasului si, eventual, pierderea acesteia in cazul parasirii imobilului de catre chirias mai repede de o anumita perioada de timp
- ce se intampla cand anumite prevederi din contract difera fata de legea in vigoare (114/1996), de ex durata preavizului dat de catre chirias in cazul rezilierii unilaterale a contractului este specificata ca fiind 30 de zile (sau alta valoare) fata de 60 de zile cat specifica legea.
- alte prevederi de care trebuie tinut cont

Multumesc.