avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Inchirierea locuintelor
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Inchirierea locuintelor

Buna,

M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 (actualizata 11/12/2008) este legea de referinta in domeniu dar de asemenea, aceasta lege poate fi completata cu alte prevederi incluse in Codul Civil sau alte legi "mai favorabile" in anumite situatii:

Art. 71. - Persoanele care beneficiaza de drepturi mai favorabile decat cele prevazute in prezenta lege, consacrate prin legi speciale, care se refera, printre altele, la materia raporturilor juridice locative si a celor conexe acestora, se bucura in continuare de aplicarea drepturilor mai favorabile.

Art. 72. - Dispozitiile prezentei legi privind inchirierea locuintelor se completeaza cu dispozitiile Codului civil privind contractul de locatiune.

As dori sa stiu deci care este pachetul legislativ complet care regelementeaza inchrierea locuintelor, cu toate legile sau prevederile auxiliare (in anumite situatii particulare).

De asemenea, ma intereseaza lucrurile de care trebuie tinut cont la semnarea unui contract de inchiriere intocmit de catre proprietar, care deseori contin clauze nule (neconforme cu legea). Ca si ex:
- este legala solicitarea unei garantii chiriasului si, eventual, pierderea acesteia in cazul parasirii imobilului de catre chirias mai repede de o anumita perioada de timp
- ce se intampla cand anumite prevederi din contract difera fata de legea in vigoare (114/1996), de ex durata preavizului dat de catre chirias in cazul rezilierii unilaterale a contractului este specificata ca fiind 30 de zile (sau alta valoare) fata de 60 de zile cat specifica legea.
- alte prevederi de care trebuie tinut cont

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mytmarcela , utilizator 12:55, 20 Noiembrie 2009
1-Legea nr 114/1996 a fost in parte abrogata prin prevederile L nr 230/2007
2-Se practica depunerea de garantie materiala,care este legal prevazuta ca si garantie pentru situatii de neplata obligatii asumate de catre chirias.Limitele de utilizare a garantiei se negociaza si sunt precizate in contractul de inchirire/ anexa
3-Atentie sporita la asumarea clauzelor contractuale,care in caz de nerespectare pot constitui in instanta proba.
Pentru model contract de inchiriere,deschideti fereastra documente utile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchirierea locuintelor sebiskaa sebiskaa Buna, M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere deldel deldel va rog sa ma lamuriti cu un contract de inchiriere intre persoana juridica care inchiriaza un apartament propietate si care nu e sediu sau punct de lucru catre ... (vezi toată discuția)
Tacita relocatiune si abrogarea legii 114/196 eugen82 eugen82 Va solicit opinii cu privire la urmatoarea situatie: Un contract de inchiriere a fost incheiat in 2011, dar inainte de noul cod civil . A fost intocmit ... (vezi toată discuția)