multumesc pentru informatii dar din pacate nu ma ajuta. masura 313 nu reglementeaza conditiile de construire ci doar cele de clasificare ale pensiunii. eu ma refeream la o pensiune agroturistica, deci in mediul rural, dar si pentru orase conditiile sunt aceleasi.
conform legii 350/2001 cand se schimba destinatia unui teren intravilan (ex: din teren pentru locuinta in teren pentru pensiune) trebuie PUZ care se elaboreaza doar de primaria localitatii. nici in cazul caselor deja construite nu se pot accesa fonduri, doar daca functioneaza deja ca pensiuni agroturistice si fondurile se iau pt modernizarea acestora (nu a caselor de locuit).
terenul gospodariei casei se supune acelorasi prevederi ale Legii 350/2001.
singura solutie de accesare de fonduri in prezent prin 313 este cea de modernizare a pensiunilor deja construite. nu se pot construi pensiuni noi in intravilan pentru ca nu ai voie sa faci tu PUZ-ul iar in extravilan sumele de inceput sunt enorme (cel putin 50000 euro cu conditia sa ai o retea de energie electrica foarte aproape - sub 50 m) fara sa mai punem la socoteala terenul. stiu ca energiile alternative sunt foarte bine punctate, dar daca nu ma racordez la reteaua nationala nu primesc autorizatia de constructie si investesc timp si bani in proiect ca sa ma impiedic la sfarsit de acest aspect.
astept si alte idei care m-ar putea ajuta.
buna ziua,
as dori sa-mi construiesc o pensiune agroturistica prin masura 313, dar ma lovesc de prevederile Legii 350/2011 actualizata care prevede la art.32 ca pentru pensiunile construite in intravilanul localitatii trebuie elaborat un PUZ de catre primarie, care nu are nici bani si nici interesul sa faca PUZ pentru mine. o alta modalitate ar fi constructia in extravilan cu conditia ca terenul sa aiba minim 5000 mp, dar in acest caz asigurarea utilitatilor revine in sarcina mea. toate bune pana aici dar ma lovesc de problema energie electrice care ar presupune achizitionarea unui punct de transformare in valoare de 25.000 Euro si care dupa montare nu va fi in propietatea mea ci a furnizorului de energie. avand in vedere acest aspect cheluiala nu postul de transformare nu este eligibila. asadar ma intreb cum se poate construi o pensiune in mediu rural daca nu poti construi legal nici in intravilan si nici in extravilan fara sa te astepti la cheltuieli foarte mari pe langa contributia personala la proiect? de unde sa aiba tinerii din mediu rural cel putin 50000 euro necesari pentru un post de transformare(25.000 E), contributia la proiect (15.000 E) si alte taxe, PUZ, arhitect etc (cam 10.000E)?
mentionez ca alta sursa de energie electrica este eligibila dar cu conditia ca pensiunea sa fie totusi racordata la reteaua nationala (deci post transformare).
Buna ziua, vreau sa cumpar o casa la gri (subsol, parter, etaj, mansarda, acoperis, ferestre, usi, izolatie exterioara si cam atat). terenul pe care este construita casa este in concesiune pe 50 de ani din care au trecut cam 6 ani. ma pot incadra in conditiile pentru prima casa. casa are intabulare, cadastru.
va multumesc. bogdan