Presupunând că eşti exmaticulat cu drept de reînscriere, ataşez câteva reglementări din Regulamentul pe care care şcoala trebuie să-l respecte:
Art.126. (1) Exmatricularea constă în eliminarea, până la sfârşitul anului şcolar, a elevului din unitatea de învăţământ în care acesta a fost înscris,.
(2) Exmatricularea poate fi:
a) exmatriculare cu drept de reînscriere, în anul următor, în aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu;
b) exmatriculare fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ;
c) exmatriculare din toate unităţile de învăţământ, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp.
Art. 127. (1) Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul următor, în aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu, se aplică elevilor din învăţământul secundar superior, din anul de completare si din învăţământul postliceal, pentru abateri grave, prevăzute de prezentul regulament sau apreciate ca atare de către consiliul profesoral al unităţii de învăţământ.
(2) Sancţiunea se aplică şi pentru un număr de cel puţin 40 de absenţe nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/modul, cumulate pe un an şcolar.
(3) Sancţiunea se aprobă, în consiliul profesoral la propunerea dirigintelui, prin consultarea directorului. Dacă motivul sancţionării îl reprezintă absenţele nejustificate, aprobarea este condiţionată de emiterea, în prealabil, a preavizului de exmatriculare.
(4) Sancţiunea se consemnează în registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei, în registrul de evidenţă a elevilor şi în registrul matricol.
(5) Sancţiunea se comunică părintelui/tutorelui legal şi elevului, dacă acesta a împlinit 18 ani, în scris, sub semnătură, de către dirigintele clasei.
(6) Sancţiunea este însoţită de scăderea notei la purtare sub 6,00.
Art.133. (1) Contestaţiile împotriva sancţiunilor prevăzute la art. 119-128 se adresează, în scris, consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, în termen de 5 zile de la aplicarea sancţiunii.
(2) Contestaţia se soluţionează în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia la secretariatul unităţii de învăţământ.
(3) Hotărârea consiliului de administraţie este definitivă.
Dacă exmatricularea s-a întâmplat recent, înseamnă că părinţii au fost anunţaţi în scris de către unitatea şcolară/diriginte, ca atare ai dreptul la contestaţie.
Îţi doresc să reuşeşti să-ţi finalizezi învăţământul liceal şi să nu ajungi să #-o
Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. , în funcţie de gravitatea faptei. Conform art. 28 din acelaşi regulament, sancţiunea este aplicată de către Consiliul Profesoral.
Cazul pe care-l analizez, pe scur, se prezintă astfel:
- elevul de clasa a XIII-a introduce o persoană străină în internat (prietena) dimineaţa fiind surprinşi de către un cadru didactic pe teptele internatului (şi nu de către pedagogul şcolar!)
- se consituie la nivelul şcolii a comisie de constatare a abaterilor disciplinare de la internat!, formată din 9 persoane (inclusiv elevi) care hotărăşte excluderea elevului de la internat până la sfârşitul sem. I şi retragerea bursei.
-există o serie de vicii de procedură, cum ar fi: neanunţarea părinţilor (elevul are însă 19 ani), sancţiunea i se spune verbal, nu i se dă posibilitatea depunerii unei contestaţii (având în vedere că i s-au aplicat 2 sancţiuni!), nu există un acord de parteneriat semnat între şcoală-elev-părinte, sancţionarea nu s-a aplicat de către Consiliul Profesoral.
- regulamentul intern al şcolii prevede sancţionări mai drastice decât cele prevăzute în regulamnetul invocat anterior!? (cel puţin pentru internat)
Nu contest faptul că abaterea elevului trebuie sancţionată, dar consider că nu s-a procedat corect, este prima sa abatere în al cincilea an de când este la această unitate şcolară, în inocenţa sa s-a conformat fără comentarii, acceptând oferta mea de a se muta la un alt internat din oraş, dar mă deranjează faptul că se aplică cu atâta uşurinţă litera legii în cazul elevilor, în timp ce angajaţii şcolii nu îşi fac meseria. De atunci mă întreb retoric: Unde era pedagogul în momentul stingerii? De ce nu a constatat în timp util fapta?
Întrebarea mea este ce mai poate fi făcut acum, din punct de vedere legal?
Mulţumesc!