avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Activitate iulia-simona

Activitate iulia-simona

Va rog frumos, ma puteti ajuta in aceasta privinta cu o prevedere legislativa?
Buna ziua! La o institutie publica, directorul economic are in subordine 3 servicii: contabilitate, logistica-patrimoniu si relatii publice. Este legal ca directorul economic sa delege atributii din serviciul contabilitate catre o persoana din serviciul logistica, in conditiile in care persoana din logistica are aceeasi pregatire si functie ca si persoana din contabilitate? Multumesc.
Multumesc
O institutie publica a primit pentru unul dintre salariatii sai o executare silita de la un executor judecatoresc. Salariatul solicita amanarea executarii silite pentru 3 luni invocand art 781 alin (5) lit c) din Codul de Procedura Civila care prevede " nu sunt supuse executarii silite prin poprire"..." sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi." E legal ca institutia sa acorde aceasta amanare?
Răspuns la discuția Plata CASS pentru un minor

Legea 95/2006 art 213:
a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;
Daca a absolvit liceul, este asigurat 3 luni, cu conditia ca apoi sa fie student. Daca nu va fi student, atunci va trebui sa incheie un contract de asigurare

Răspuns la discuția plata asigurari de sanatate
Cred ca este o neintelegere. Am citit Decizia Curtii Constitutionale si iata ce scrie in final:
"CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
DECIDE:

Respinge ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, excepţie ridicată de Gheorghe Boeru în Dosarul nr. 11.952/233/2009 al Judecătoriei Galaţi - Secţia civilă.
Definitivă şi general obligatorie.
Pronunţată în şedinţa publică din data de 10 martie 2011."
Eu stiu ca afost data Decizia nr 1394 de catre Curtea Constitutionala in care se arata ca nu e constitutional sa se plateasca contributia la sanatate calculata la salariul minim pe economie in cazul celor care au realizat venituri sub salariul minim pe economie.
In ceea ce priveste contributia datorata de cei care realizeaza venituri din inchirieri, acestia datoreaza contributie la sanatate daca acest venit este singurul realizat. Daca este salariat, persoana care are venituri din chirii NU datoreaza contributia la sanatate asupra veniturilor din chirii.
Va doresc o zi buna !

Răspuns la discuția concediul de crestere copil
Buna ziua,
conform art 257 din L 95/2006, in cazul persoanelor care sunt si salariate si au si venituri din activitati independente, contributia la sanatate se achita asupra tuturor veniturilor realizate. Asta inseamna ca sotului i se retine 5,5% sanatatea de catre angajator, dar obligatia sa ca PFA este sa achite contributia de 5,5% , la casa de asigurari la venitul inscris in decizia de impunere
medicul de familie este PFA. El plateste contributia pentru concedii si indemnizatii 0,85% pentru salariatii sai la Finante. Este medicul obligat sa achite aceasta contributie, pentru el, la Casa de Asigurari de Sanatate conform art 6 * dinOrdonanta 158/2005 sau aceasta contributie este facultativa pentru el?
Răspuns la discuția Asigurari Sociale
PFA -urile sunt obligate la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate.
Conform OUG 93/24.06.2008, contributia se calculeaza asupra tuturor veniturilor, daca sunt realizate din salarii, pfa, venituri din agricultura, venituri neimpozabile.
In anul 2007, contributia la fd de sanatate asigurati (art 257 din L95/2006) era de 6,5%. Legea bugetului de stat pt anul 2008 (L 388/31.12.2007 art 9) a stabilita ca, pentru anul 2008, cota de contributie este de 5,5%.
(Precizez ca ma refer strict la asigurati, pentru angajator fiind totul clar).
OUG 226/30.12.2008, spune:
" Pentru anul 2009, cotele de contributii pt asig de sanatate, prevazute de L 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) 5,5 % pentru cota datorata de angajat, prevazuta la art 257 din L 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare"
Pentru ca in ordonanta este utilizat cuvantul angajat in loc de asigurat exista opinii diferite asupra procentului care trebuie aplicat asupra veniturilor realizate de exemplu, de catre o persoana fizica autorizata.
In acest moment exista judete care aplica 5,5% si alte judete care aplica 6,5% la veniturile realizate de persoanele fizice autorizate.
Va rog sa ma ajutati cu argumente juridice in aplicarea corecta a unuia sau altuia dintre procente.
Va multumesc mult,
Iulia