Buna ziua,
Sunt casatorit si sotia are o fetita de 6 ani dintr-o casatorie anterioara suntem impreuna de 5 ani si jumatate, am trecut fetita pe numele meu pe cale administrativa, sotia mea acum nu mai lucreaza in tara, intrebarea mea este daca pot trece fetita pe ca si plata de CAS si alte necesare, pe venitul meu. Ce acte sunt necesare si unde trebuie sa ma prezint cu ele. Pot eu beneficia in caz de nevoie de concediu medical pentru fetita. Din pacate procesul de adoptie mai dureaza o perioada de timp.
1. Nu trebuie sa platiti contributie la asigurarea de sanatate pentru copil.
2. Legea 95/2006 spune: Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;
...
3. Puteti beneficia de concediu medical pentru fetita, daca este cazul.
4. Pe fetita o puteti trece la "deduceri personale" in vederea uneui impozit mai mic asupra salariului. pentru asta luati legatura cu contabilul unitatii in care lucrati.
Dar in cazul in care copilul are 19 ani, a terminat liceul si va intra la o facultate de stat, cu/fara taxa? Trebuie sa se asigure personal la sanatate? Multumesc!
Legea 95/2006 art 213:
a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;
Daca a absolvit liceul, este asigurat 3 luni, cu conditia ca apoi sa fie student. Daca nu va fi student, atunci va trebui sa incheie un contract de asigurare