avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Activitate Practic

Activitate Practic

Răspuns la discuția Este acesta un caz de delapidare?
Problema este ca am fost nevoit sa platesc toate contributiile si impozitele (inclusiv cel pentru veniturile sale si forfetarul) din profitul ce ar urma sa-mi fie repartizat (adica, in cele din urma, din buzunarul meu), pentru a evita executarea silita. Si pe masura ce trece timpul, prevad ca ma voi afla in aceeasi situatie. Din acest motiv nici nu as mai dori sa fiu asociat, insa nu pot face cesiune deoarece asociatul mai este asociat unic la o alta firma, si nici nu pot inchide firma deoarece ar trebui platit impozitul pe tot profitul intai.
Răspuns la discuția Este acesta un caz de delapidare?
Multumesc pentru raspuns. Asociatul avea imputernicire legala pentru a reprezenta firma in numele meu pentru "orice formalitati in interesele societatii", incluzand "inchiere contracte" si "depunere sau extragere sume" la banci. Astfel, el a lucrat la mai multe proiecte pentru care a redactat contracte, emis facturi si incasat bani. Incasarea acelor bani a fost inregistrata contabil si platit impozitul pe venit (neplatitori de TVA), insa banii au ramas (fizic) la el (din cate stiu eu, nu e nevoie ca banii sa fie prezentati contabilei pentru a fi contabilizata o factura?). Doar recent am aflat ca i-a cheltuit pe toti fara sa-i extraga legal din firma. Miliardul reprezinta sumele totale pe care le-a incasat de la infiintarea firmei (aproximativ).
Buna ziua,

sunt administrator si asociat intr-un SRL cu 50%. Si eu si asociatul am lucrat mai mult independent pentru firma, astfel incat fiecare avem facturi cu serie proprie si conturi bancare separate (el are imputernicire pentru a reprezenta firma in numele meu la banca, dar si pentru orice alte nevoi). Asociatul este si angajat drept curier (pentru a putea functiona ca microintreprindere).

Incasarile facute de asociat au ramas in proprietatea acestuia deoarece ele sunt intr-adevar meritul lui si dupa redistribuirea profitului (care nu a avut inca loc) ar fi ajuns tot la el.
Recent, insa, am aflat ca asociatul a cheltuit toti acesti bani (in jur de un miliard de lei vechi), inclusiv cei 16% care se cuveneau statului la distribuirea dividendelor.
In momentul de fata, profitul firmei nu poate fi repartizat legal deoarece lipsesc cei 16%.

Ca administrator, ma vad pus in situatia de a-l reclama pentru delapidare. Este justificata aceasta actiune? Cum pot dovedi ca facturile asociatului au fost incasate fizic de acesta si mie nu mi-au fost inmanati banii ulterior? Mai mult, daca asociatul nu mai detine acesti bani, va trebui sa platesc impozitele statului din profitul meu, in calitate de administrator? Nu m-ar ajuta cu nimic daca asociatul ar face inchisoare in timp ce tot eu raman dator statului.

Va multumesc.
Cesiunea doream s-o fac pentru a ma retrage din firma.
Pot lichida firma daca detin doar 50% din firma si in situatia in care are datorii catre stat?
Daca da, cum trebuie sa procedez si cat m-ar costa?
Multumesc.
Va rog, imi poate raspunde cineva? Am citit legea privind excluderea asociatilor dar acest lucru nu este specificat...
Buna ziua,
sunt administratorul si unul dintre cei doi asociati (cu 50%) ai unui SRL. As dori sa incep procesul de excludere a asociatului cu motivul ca acesta nu isi aduce aportul de 50% la plata impozitelor si dividentelor. Din acest motiv, acestea nici nu au mai fost platite de circa un an si s-au acumulat datorii catre stat de zeci de milioane. Am cateva nelamuriri:
- cum pot dovedi ca asociatul nu a putut/dorit sa plateasca partea lui?
- daca asociatul este exclus, raman eu dator sa platesc partea lui? Mentionez ca as dori sa si dizolv firma odata cu excluderea lui, daca este posibil (pot plati jumatatea mea ce o datorez catre stat).
- in cazul in care asociatul va fi responsabil pentru acel 50% din cheltuieli dupa excluderea sa, ce se va intampla daca nu le va efectua la timp (pentru ca nu detine banii necesari)?
- exista alta procedura legala mai potrivita pentru ca eu sa "scap" de aceasta firma (platind, bineinteles, datoriile mele) atunci cand asociatul nu este cooperant (de exemplu, nu doreste ca eu sa ii cesionez partile mele)?

Va multumesc anticipat.