avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters116684

Activitate ContSters116684

Daca inteleg corect, art. 340 cpp si art 341 cpp reglementeaza procedura de camera preliminara in cadrul plangerii impotriva ordonantei procurorului. In aceste 2 articole, pentru faptul ca nu se mentioneaza ca apararea intimatului este obligatorie, aceasta este implicit optionala.

Art 90 cpp reglementeaza strict faza de judecata ( camera preliminara + restul procesului) iar aici apararea este obligatorie pentru pedepse mai mari de 5 ani.

Am inteles corect ?
Va multumesc inca odata foarte mult pentru raspunsuri si reiau intrebarea.

In cadrul plangerii impotriva solutiei de clasare, judecatorul de camera preliminara a decis neacordarea unui nou termen de judecata intimatului sa-si angajeze aparator ales, judecatorul motivand ca in aceasta procedura nu este obligatorie apararea.

In finalul sedintei plangerea a fost admisa, dosarul a fost retrimis parchetului, urmarirea penala s-a continuat, a fost emis rechizitoriu si dosarul a fost trimis in judecata.

Acum, in cadrul camerei preliminare a judecatii, inculpatul a invocat cereri si exceptii cu privire la legalitatea sesizarii instantei, legalitatea efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala, astfel:

"Incheierea din cadrul plangerii a fost nelegala intrucat inculpatului i-au fost incalcate drepturile cu privire la aparare, garantate de constitutie si de procedura penala. Nu a beneficiat de aparator din oficiu si nici nu i s-a acordat termen pentru angajare de aparator ales, desi a solicitat expres, fiind incalcate dispozitiile art 90 cod pr. penala lit. c " .

A fost legala decizia judecatorului in cadrul plangerii de neacordare de termen ?
Dle Avocat Patrascu, 2 intrebari daca imi permiteti :

1) Unde scrie expres in art 340-341 cpp ca apararea intimatului nu este obligatorie ?

2) In art 90 cpp litera c) eu observ strict "în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani" si nu "in cursul procedurii de camera preliminara si...." dupa cum ati mentionat dvs. Ma puteti clarifica ? E vorba cumva de o actualizare ?

Va multumesc
Sunt parte vatamata intr-un dosar de viol in care initial procurorul a dispus clasarea cauzei. La plangerea catre instanta, judecatorul de camera preliminara a desfiintat ordonanta de clasare si a retrimis dosarul la procuror pentru continuarea urmaririi penale. In aceasta procedura intimatul a cerut termen de angajare de aparator ales iar judecatorul a refuzat pe motiv ca in aceasta procedura nu este obligatorie aparearea. Este justificat refuzul judecatorului ?

Pentru ca acum la trimiterea in judecata suspectul invoca nelegalitatea refuzului dreptului la aparare in acea procedura.

Ma puteti ajuta cu un articol de lege ?

Multumesc foarte mult
Buna ziua,
Este primul meu post aici si am rugamintea sa fiu sfatuit intr-o problema.
Mi se cere imprumut o suma de bani de catre cineva cu urmatoarea propunere drept garantie:
In caz de neplata la termenul specificat, creditorul se obliga sa-mi cesioneze contractul de leasing al unei masini, ca eu sa contui plata ratelor. Practic imi garanteaza suma imrpumutata cu partea din masina pe care a achitat-o pana la termenul scadent. Este acest lucru posibil ? Se poate face fara aprobarea instutitiei de credit, cand de fapt proprietatea asupra masinii este a institutiei de credit pana in momentul finalizarii ratelor? Ma gandesc ca este un caz mai special si de asta intreb.

Multumesc.