Sunt parte vatamata intr-un dosar de viol in care initial procurorul a dispus clasarea cauzei. La plangerea catre instanta, judecatorul de camera preliminara a desfiintat ordonanta de clasare si a retrimis dosarul la procuror pentru continuarea urmaririi penale. In aceasta procedura intimatul a cerut termen de angajare de aparator ales iar judecatorul a refuzat pe motiv ca in aceasta procedura nu este obligatorie aparearea. Este justificat refuzul judecatorului ?
Pentru ca acum la trimiterea in judecata suspectul invoca nelegalitatea refuzului dreptului la aparare in acea procedura.
Din punctul meu de vedere ar fi trebuit sa-i acorde termen sa isi angajeze avocat, era dreptul lui, chiar daca apararea nu este obligatorie, ma refer la plangerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată depusa la judecatorul de camera preliminara unde avea calitatea de intimat(art. 340-341 c.p.p.)
In ceea ce priveste procedura de camera preliminara(art. 342 si urm.) apararea este obligatorie in cazurile prev. la art. 90 c.p.p.
ART. 90
Asistenţa juridică obligatorie a suspectului sau a inculpatului
Asistenţa juridică este obligatorie:
a) când suspectul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de detenţie ori într-un centru educativ, când este reţinut sau arestat, chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale, chiar în altă cauză, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege;
b) în cazul în care organul judiciar apreciază că suspectul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea;
#M35
c) în cursul procedurii în cameră preliminară şi în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.
Se desemnează avocat din oficiu dacă asistenta juridica este obligatorie.
După părerea mea nu a f9st o idee buna camera preliminara.
Oamenii nu își angajează avocat de fel și cu avocat din oficiu sunt slabe șansele ca sa stea avocatul din oficiu sa facă astfel de apărări care necesita mult timp pentru pregătirea apărării.
Timp sa își angajeze avocat are dacă vrea doar sa nu angajeze avocatul cu o zi inainte cum se practica de oameni...de fel...
Sunt și situații cu multi inculpați și acolo apar alte probleme...
Dle Avocat Patrascu, 2 intrebari daca imi permiteti :
1) Unde scrie expres in art 340-341 cpp ca apararea intimatului nu este obligatorie ?
2) In art 90 cpp litera c) eu observ strict "în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani" si nu "in cursul procedurii de camera preliminara si...." dupa cum ati mentionat dvs. Ma puteti clarifica ? E vorba cumva de o actualizare ?
Mi se pare ca dvs confundati procedura de camera preliminara art.342 si urm c.p.p. cand se verifica legalitatea sesizarii instantei, legalitatea administrarii probelor si actelor de UP, dupa trimiterea in judecata prin rechizitoriu, cu plangerea impotriva solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata in fata judecatorului de camera preliminara, cand cauza se afla inca in faza de UP.
Incercati sa formulati intrebari clare si la obiect ca sa pot sa va raspund.
Art.90 c.p.p. vi l-am postat in forma actualizata.
Probe la dosar
acablau123
Buna
Intrebarea mea este Un suspect/inculpat intr-un dosar penal a dat o declaratie fara un aparator de fata, dupa ce a dat declaratia sa ajuns la fara de ... (vezi toată discuția)