avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters118932

Activitate ContSters118932

Servește bine cazului nostru.
Si, am aflat. :)
Există act aditional :)
Sursă sigură.
Poate negocia sa nu lucreze în weekend, dar o scoate greu la capăt cu ei(angajatorii).
Caz închis.
Cu placere :)))

Cornel Vasile a scris:

@ Offtopic

Detaliile familiale nu isi au sensul in acest topic.... iar utilizatorul are posibilitatea de a discerne ca raspunsuri poate lua in considerare sau nu.



Răspuns la discuția Ore lucrate sambata
din 96,de cand m-am apucat eu de munca si pana acum cativa ani,era regula,mai ales in domeniul constructiilor.Am avut,intr-o vara,acum 5 ani,peste 100 de interviuri de angajare.Toti,lucru sambata. :)

Doamna.
Sotia mea lucreaza de 12 ani,ca asistenta de farmacie,in Bucuresti.A trecut pe la Centrofarm,Help-Net,acum e la Catena.Chiar sa nu stiu eu despre ce e vorba? :)
Nu exista"sa se dea liber luni si marti",

"E ceva ce mi-a scăpat cumva? Ma refer la vreo chichița legala la care pot apela ăștia sa îmi facă nasoale? " este intrebarea din postul initial al d-lui Stefan.
Nu am vazut nimic,nici de la dvs,nici de la dl consilier.

CCM se incheie,dpdv legal,Obligatoriu,pentru firmele cu peste 21 de angajati,da sau nu?
In CCM se poate negocia intre angajator si angajati lucru in weekend,da sau nu?
CCM se aplica in unanimitate,da sau nu?
Poate un angajator,pe baza intelegerii/negocierilor din CCM sau Regulamentului Intern sa solicite angajatilor lucru 48h/saptamana,da sau nu?


Ca tot spuneti ca dezinformez eu,fiti buna si explicati-mi,asa ca pentru clasa intai :))))


luminita29 a scris:

Pana nu stie exact ce specifica acel contract de munca de ce trebuie atatea pareri??? Dl. consilier juridic a spus foarte clar ca in momentul primirii contractului se vor analiza clauzele lui.Deci?Cel mai important este sa se uite exact ce scrie la timpul de munca.poate este in ture poate lucreaza in asa fel incat luni si marti ale liber?si nici macar nu este vorba de 2 zile consecutive ci de 48 de ore consecutive.Nu va mai dati cu parerea atata de dezinformata daca nici macar dansul nu stie ce scrie in contractul de munca pe care il va incheia.Iar legat de CCM , credeti-ma ca stiu cand se incheie sau nu un CCM si in ce modalitate.Am facut asta timp de 6 ani.Deci ceea ce dati dvs copy-paste nu are nici o relevanta daca nu intelegeti legal ce scrie.

Răspuns la discuția Ore lucrate sambata
Adevarat,dar aceasta este practica,sambata se lucreaza 4 ore,se ponteaza 8.Deci,spor de 100%.Eu am fost mai zgarcit :) ,am luat sporul minim pt ore suplimentare,75% :)
Răspuns la discuția Ore lucrate sambata
lucrul sambata este inafara normei de 40h/5z.Ore suplimentare,care,conform legii,se platesc cu spor de minim 75%.Eu,doar am "convertit" in timp liber acei 75%. :)
Ok....
TITLUL VIII: Contractele colective de muncă Art. 229
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor.

Explicati-mi si mie,va rog,dupa lege,ce este/ce inseamna CCM.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.(Art. 114
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
(4) Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2) -(4) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(6) Prevederile alin. (1) -(4) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.)


(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
Art. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1) , se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

CAPITOLUL I: Regulamentul intern
Art. 241
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 242
Regulamentul intern cuprinde cel puţin următoarele categorii de dispoziţii:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor;
d) procedura de soluţionare a cererilor sau a reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor.
Art. 243
(1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.
Art. 244
Orice modificare ce intervine în conţinutul regulamentului intern este supusă procedurilor de informare prevăzute la art. 243.
Art. 245
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1) .
Art. 246
(1) Întocmirea regulamentului intern la nivelul fiecărui angajator se realizează în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod.
(2) În cazul angajatorilor înfiinţaţi după intrarea în vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data dobândirii personalităţii juridice.


V-am redat dupa Codul muncii actualizat 2018.

Scuzati dispunerea lor,nu am mai stat sa le pun ordonat,dupa tema topicului,sublinieri,etc.
Art 229 alin 2 codul muncii :)
Au legătură, am explicat mai sus "manevra legală" :)
LE-plus de asta, programul făcut(catena) l-v(sapt1) 8-14, weekend liber(3 zile liber) , 14-21, l-v (sapt2) Apoi vine weekendul 8-18,sapt3,cu 8-14,weekend liber(3 zile) apoi sapt4, 14-21 cu weekend.

Cornel Vasile a scris:

Care este actul normativ care obliga la incheierea c.c.m. ?

P.s.
Subiectul topicului nu se refera la munca suplimentara , ci la munca in zilele de repaus.

:)
Suntem totuși în România :)))
Ccm se încheie obligatoriu, în urma "negocierilor" (le-am trecut în ghilimele), dacă acolo este prevăzut, în urma "negocierilor" că, angajații lucrează 48h/săptămână (cât sa se încadreze în art 114/115,pentru că, la 48h/ săptămână rezultă 1,6h/zi ore suplimentare, la 23z/lună însemnă 36h/ore suplimentare, exact două weekenduri, minus pauzele de masă care, evident nu există) și în loc de ore/zi libere sunt plătiți în regim de ore suplimentare.... Iar ccm nu se negociază individual, ci de toți salariații sau reprezentantul salariaților. Asa că, cel mai probabil ccm deja există, nu știu sigur dacă angajatul nou trebuie să-l semneze la angajare, cât și regulamentul firmei.

luminita29 a scris:

Aici te contrazic....trebuie incepute negocierile unui ccm nu si obligativitatea incheierii unui ccm

Orice firma care are peste 21 de angajați trebuie sa încheie ccm, conform art 229 alin 2.
Art 229,privind ccm, lămurește situația.
Zic și eu :)
LE- conform art 229 (ccm) și art 241-246(regulament intern) angjatorul poate solicita oricărui angajat sa efectueze ore suplimentare în limita art 114-115.
Ideea este că, angajatorii pot specula niște articole, dl Ștefan trebuie sa știe toate portitele pe care angajatorii le folosesc. :)
Și, am redat termenul din lege, a solicita. :)


Cornel Vasile a scris:

Niciun document intern nu poate contine clauze contrare legii.

Răspuns la discuția Ore lucrate sambata
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru acele 4 ore lucrate sâmbătă, ar trebui sa primiti 7 ore minim, adăugate la perioada de repaus,sau în 60 de zile. Dacă angajatorul vă plătea acele ore normal și aveați 4 ore liber luni, era ok.

Sporurile/orele suplimentare ar trebui sa le găsiți pe fluturașul de salariu(cine mai are asa ceva) :)