Buna ziua! Sunt mama unei fetite de 2 si 6 luni... Minora e născută după desfacerea casatoriei, si a crescut exclusiv cu mine ( bunicii materni m-au sprijinit tot timpul). Cât timp merg la serviciu fetița sta cu bunicii, si uneori merge la domiciliul bunicilor pentru a sta o perioada mai lunga. Tatăl biologic, nu mi-a fost alături din luna a treia de sarcina, ori, după ce minora a implinit 2 ani acesta începe sa își facă apariția extrem de spradic motivând ca are dreptul sa ia copilul la el in vizita, dar: copilul nu a socializat cu acesta, nu îl cunoaște, tatăl nu ii cunoaște copilulului trebuintele, mai mult nu a plătit pensia alimentara constant , are accese de furie, si spune ca vine cu executor judecătoresc sa ia copilul... Dacă eu nu sunt prin preajma copilului cât timp e cu bunicii, exista posibilitatea ca executorul sa ia copilul cu forta si sa îl dea in grija unui strain( practic tatăl biologic e un străin pt ca nu cunoaște copilul si nici copilul pe acesta) producand trauma painica? Bunicii ( parintii mei) sunt reprezentanții mei legali prin accord notarial! Dacă tatăl biologic nu a respectat programul de vizita sub nicio forma legea se poate juca cu viața unui copil separandu-l de mediul afectiv in care a fost crescut? intrebarea e: copilul poate fi luat in lipsa
mea cat timp e cu bunicii iar dansii mă reprezintă legal?
buna seara! care sunt pasii legali pentru ca minorul sa ramana in grija bunicilor (fara probleme) pentru o anumita perioada cat timp mama este plecata in strainatate...minorul este incredintat exclusiv spre crestere si educare mamei...printr-o hotarare judecatoreasca...
multumesc pentru raspunsul dumneavoastra! desigur ca trebuie sa fac primul pas....si imi doresc sa fie in cadru legal...
exista sansa ca solutia unui nou proces sa fie confortabila pentru copilul care nu isi cunoaste propriul tata? instanta accepta ca vizitele tatalui sa se desfasoare in continuare la domiciliul copilului? daca pe ultima suta de metri, in ultima luna, probabil ca face in asa fel incat sa isi faca aparitia...va rezulta intentia de a relationa cu minora...??? nu cumva ma voi chinui in zadar....? o seara placuta!
sa inteleg ca nu e cazul sa deschd actiune pentru faptul ca tatal nu este prezent in viata copilului asa cum a cerut sa i se acorde un progrm de vizita la domiciliul copilului...
dar cand tatal va dori sa ia copilul in vizita eu sunt obligata sa il dau, ca asa e in hotarare...nu cred ca vreo mama ar putea sa lase copilul pe mana unui strain, fie si pentu cateva ore....eu nu voi fi pedepsita de lege daca nu respect acea hotarare? am o mare teama...
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra....cred ca in situatia mea sunt foarte multe mamici....
Buna seara! Sunt convinsa ca aici voi gasi un raspuns care sa ma lamureasca, pe mine, ca mama, care imi cresc copilul singura, fara ajutor moral din partea tatalui copilului, inca din momentul in care eram insarcinata. Tatal copilulu si-a adus aportul DOAR financiar asa cum a fost fortat de lege, dupa momentul in care i-am deschis proces pentru incredintare minor spe crestere si educare, si mai mult, pentru a abtine niste drepturi ale copilului stabilite deja prin lege, de pilda, alocatia de stat...alocatie, care,datorita intarzierii procesului, copilul, cu tot dreptul prin lege, a pierdut-o pentru o perioada de 6 luni. Tatal nu plateste consecutiv pensia alimentara, nu isi viziteaza copilul, nu s-a interesat de evolutia sarcinii, nu a facut demersuri pentru a declara la starea civila copilul...eu fiind cea care as declarat copilul dupa 20 de zile de la nastere, eident dupa ce m-am recuperat medical...prin hotararea de incredintare minor el avea drept de vizita, dar nu a enit nici macar o singura data...plata pensiei alimentare minima pe economie, a inceput sa o PLTEASCA DUPA 8-9 LUNI DE LA DESCHIDEREA PROCESULUI, plata efectuara sporadic, la limita legii...ideea este ca am facut demersuri la Procuratura pentru a recupera banutii copilului din pensia alimentara, iar tatal copilului lanseaza amenintari ca imi va lua copilul...cert este ca dupa varsta de doi ani are drept de a lua copilul in vizita la domiciliul lui, dar in conditiile in care nu a stabilit nici o relatie cu minorul, minorul nu l-a azut nicio data, nu au relationat sub nici o forma, fata de mine pe strada, tatal copilului are atitudine demna de critica, imi adreseaza cuvinte jignitoare, ma smunceste...eu nu gasesc nici o urma de afectiune in comportamentul tatalui fata de copil...mai ales, ca motivul real al divortului a fost existenta sarcinii...si pentru ca nu am bineoit a avorta, m-a avertizat ca va deschide proces de divort...NTERESUL suprem al copilul este de a fi in siguranta MARALA DAR SI FIZICA...consider ca nu este o pereche de ciubote uitate pe un raft si dupa o obsenta a tatalui din viata copilului sa fie smuls de langa mine in ideea de produce trauma psihica copilului...acesta nu s-a prezentat la nici un proces in ceea ce priveste copilul, nu s-a uitat pe strada sa vada daca exista copil, papusa, pisica sau catel in caruciorul pe care il plimbam....practic, ne-a ignorat....acum, ofensat ca l-am dat in urmarire pentru pensie, telefoneaza si ma ameninta ca imi va lua copilul...imediat dupa varsta de 2 ani a copilului, are drept de a lua copilul la el in vizita si finalul asta a fi...imi este teama, pentru copil, deoarece tatal nu cunoaste trebuintele unui copil in general, iar fiecare copil este unic...in locuinta lui sunt reale pericole, incepand cu faptul ca , cica ar fi amenajat camera copilului dar este la etajul casei, au caine de companie, care se este este hrasnit din vesela utilizata de ceri din casa...in perioada scurta in care am locuit acolo mie nu mi se dadea voie sa fac baie, pe motiv ca le cadeau faianta de pe pereti...si lista ar putea continua...eu, mama copilului, nu am iubita si dorita in casa fostului sot, copilul cum il,poate iubi si ocroti in conditiile in care nu l-a azut si mai rau, nu l.a dorit...imi doresc sa imi cresc copilul departe de acest real pericol, fara ca tatalmiresponsabil sa mai poata avea vreun drept asupra copilului. numele de familie al copilului pe care i-l poarta nu face decat ca eu ca mama sa intampin fffffffff multe greutati in tocmirea unor dosare, de exemplu , cum spuneam, alocatia de stat...intrebarea mea este, instanta dar nu de VRANCEA, poate sa ajute o mama isi apere copilul de tatal care nu face decat rau? poate fi decazut din drepturile parinteste, dat fiind faptul ca ne-a abandonat, si mai rau, creeaza disconfort psihic? de ce copilul si eu ca mama avem numai obilgatii, iar tatal iresponsabil si recalcitrant are numai drepturi...de ce justitia nu este la fel peste tot in tara asta...mentionez, ca tatal a sustinut, ca nu realizeaza venituri, de asta nu poate plati pensia alimentara consecutiv..ceea ce este total fals....sunt speriata de imfluentele pe care le are familia acestuia, si ma gandesc sa nu aiba succes in momentul in care va dori sa smulga copilul de langa mine...cine ma poate ajuta cu niste sfaturi ? as putea sa pun pe e-mail tot firul povestii...nu e cinstit ca o mama sa nu poata fi aparata...iar un copil sa ajunga o minge de ping pong....ca sa nasc copilul mi-am asumat responsabilitatea...eram deja divortati cand am nascut copilul...am chetltuit ffffffff multi banuti prin tribunal, si nu am primit cheltuieli de judecata...am cerut drepturile copilului, desi nu era corect sa nu pimeasca alocatia de stat copilul...copilul il alaptam, statea exclusiv cu mine, il luam cu mine peste tot, la cumparaturi, la serviciul social, la directia de munca...unde era necesar sa ajung...in timp ce tatalui nu i-a pasat de absolut nimic....intretinerea copilului cu cele necesare, mancare, haine, vizite medicale...tratamente...carucior...etc....nimic din toate astea nu le.a suplinit tatal...in curand copilul , implineste varsta de 2 ani....si e va produce dezastrul emotional si pentru copil dar si penru mine...LEGEA MA OBLIGA SA DAU COPILUL UNUI STRAIN... TATA ESTE CEL CARE TE CRESTE...NUMELE NU FACE DECAT SA CREEZE MARI DIFICULTATI....as putea sa deschid actiune in instanta pentru a preveni aceste probleme? daca eu ca mama as fi parasit copilul, pentu cateva zile, sigur ca as fi fost decazuta din drepturile parintesti..nu-i asa? ajutati-ma, va rog, din suflet!!!!!
ca amendament, am fost alungata din domiciliul conjugal, fiind insarcinata in 11 saptamani...martoraimi este mama mea... iar faptul ca fostul sot nu a dorit copilul, il pot sublinia parintii mei, carora fostul sot le-a zis ca vine criza si nu o sa aiba cu sa il creasca,,,si prietene care pot confirma nelinistea fostului sot ca eram insarcinata...
CUM DECURGE ANCHETA SOCIALA PENTRU INCREDINTAREA MINORULUI, INTRUCAT ANTERIOR NASTERII ACESTUIA A AVUT LOC DIVORTUL PARINTILOR...IAR TATAL NU SI-A MANIFESTA INTERESUL IN CEEA CE PRIVESTE EVOLUTIA SARCINII FOSTEI SOTII SI NICI DUPA CE ACEASTA A NASCUT NU SI-A ADUS CONTRIBUTIA NICI EMOTIONAL SI NICI FINANCIAR...TOT MAMA ESTE CEA CARE S-A OCUPAT DE DEMERSUL DECLARARII MINORULUI LA STAREA CIVILA...ULTERIOR MAMA A DESCHIS PROCES PENTRU PENSIE ALIMENTARA SI INCREDINTARE MINOR...LA PRIMUL TERMEN, S-A STABILIT DECATRE INSTANTA ANCHETA SOCIALA LA DOMICILIUL CELOR DOUA PARTI IMPLICATE...IDEEA ESTE CA FOSTUL SOT ARE CASA " DE MILIARDE" IAR MAMA DOAR O GARSONIERA€ CONFORT UNU...IN FINE..CUM TREBUIE SA DECURGA O ANCHETA SOCIALA? CE IMPLICA? CE DREPTURI AREE UN TATA CARE NU SI-A ASUMAT COPILUL DELOC? SE POATE CA MAMA SA AIBA DREPTURI DEPLINE, IN ASA FEL INCAT SA NU DEPINDA DE TATA IN CEEA CE PRIVESTE OBTINEREA UNOR DREPTURI ALE COPILULUI? DEOARECE, IN CONDITIILE IN CARE TATAL SI-A ABANDONAT FAMILIA, MAMA NU A INTRAT IN POSESIA UNOR DREPTURI ALE NASCUTLUI....MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS...:)