avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Activitate avocat_junior_2010

Activitate avocat_junior_2010

Buna seara,
Ioana_cristea inteleg din raspunsul dvs. ca este asa cum am banuit si eu. Hotararea instantei care constata este necesara la radierea din CF.
Cu alte cuvnite, inseamna ca nu poti radia din CF fara hotararea instantei. De unde rezulta ca iti trebuie o hotarare a unei instante chiar si in cazul pactului de gradul IV. Deci inseamna ca cei care spun ca nu mai este nevoie de instanta se inseala...
Corect ?

Acum vin cu urmatoarea intrebare:
Cum sesizam instanta ? Ce fel de actiune introducem ? E prescriptibila ?
va multumesc. inteleg deci din raspunsurile lui ovi_dragomir si stoica ioana ca este totusi necesara si interventia instantei sub forma constatarii, chiar daca este vorba de pact comisoriu de grad IV care spune ca nu mai este nevoie de nicio formalitate.
contractul intre A si B a fost incheiat in forma autentica. B a platit atunci o parte din suma stabilita ca pret, lucru ce s-a mentionat in contract, urmand sa plateasca o a doua transa ulterior, transa pe care nu a mai platit-o.

A trebuie sa deschida actiune pt ca instanta sa constate ca vanzarea este rezolvita sau nu ?
Salutare

Speta este foarte simpla:

avem un contract de vanzare cumparare incheiat pentru un imobil intre A (proprietar) si B (cumparator), care prevede ca daca B nu plateste pretul pana la o anumita data se aplica pactul comisoriu de grad IV pentru rezolutiunea vanzarii.
A isi executa obligatia sa si preda imobilul. B nu isi indeplineste in mod culpabil obligatia si nu plateste pretul pana la data stipulata in contract.
In aceasta situatie, A poate fie sa faca uz de pactul comisoriu, fie sa ceara executarea silita.

A doreste insa sa foloseasca pactul comisoriu de gradul IV si sa considere contractul desfiintat de plin drept. Fiind din nou proprietar pe imobil, A doreste sa il instraineze prin vanzare catre C.

In legatura cu rezolutiunea vanzarii intre A si B, rezolutiune intervenita in baza pactului comisoriu de grad IV, ce trebuie sa faca A ? Trebuie totusi sa mearga la instanta pt ca aceasta sa constate ca a intervenit rezolutiunea ? Doctrina spune ca in pactul de grad IV nu mai este nevoie de interventia instantei. Aceasta afirmatie trebuie interpretata in sensul ca nu mai este nevoie de instanta DELOC ? Nu mai este necesar nici macar ca ea sa constate ?
Daca ar fi asa cum scriu toate tratatele de drept civil, in speta fiind vorba de un imobil ma intreb oare cum se va putea realiza urmatoarea vanzare intre A si C care va trebui inscrisa in cartea funciara pe langa alte formalitati, iar acolo va aparea imobilul ca fiind vandut. De unde stie cartea funciara ca in vanzarea anterioara (cea intre A si B) a intervenit rezolutiunea prin pactul de grad IV ?

As vrea sa ii rog pe colegii cu mai multa experienta sa ma ajute in urmatoarea problema :

Ce trebuie facut pt aplicarea pactului comsoriu de grad IV ? deschidem actiune in instanta sau nu ?
ok, intrebarea mea era :

Mai exista in legislatia in vigoare acum vreo dispozitie care sa prevada nulitatea vanzarilor incheiate cu un pret simulat ?
In caz de simulatie a pretului intr-un act de vanzare-cumparare in scopul fraudarii fiscului, exista OG 12/1998 care prevedea ca sanctiune in articolul 6 al sau nulitatea acestor acte.

Am vazut insa ca og 12/1998 nu mai este in vigoare fiind abrogata de legea 343/2006. Din cate am vazut (neavand program legislativ), legea 343, desi abroga OG 12, nu se ocupa de situatia simulatiei pretului in contractele de vz-cump.

Asadar, care mai este acum situatia vanzarilor cu pret simulat pt eludarea taxelor fiscale ?
Buna seara.

problema pe care am expus-o in titlul acestui mesaj este de negasit in tratatele de drept civil sau procedura civila pe care le-am consultat. la capitolul "probe" prezumtiile sunt tratate intotdeauna ca ultim subcapitol si invariabil se vorbeste numai despre impartirea in legale si simple, se enumera cele legale si cam atat.

as vrea sa stiu daca exista printre dvs. avocati care abordand aceasta problema in practica ar putea sa ma ajute si sa ma lamureasca:

cum se foloseste proba cu prezumtii?
in cazul unei prezumtii simple proba cu prezumtii trebuie/ poate fi ceruta de parte in fata judecatorului sau se aplica de la sine ?
daca partea cere administrarea acestei probe judecatorul poate sa o respinga ?

multumesc