E adevarat ca atat pfa cat si cei care castiga din drepturi de autor sunt persoane impozabile, dar pfa este persoana juridica ... nu cred ca poate fi urmarita pentru tva pentru ca la drepturi de autor s-a depasit plafonul. Eu nu am depasit acest plafon ca si pfa. Oricum, as dori sa stiu in baza carei legi pot sa treaca si pfa-ul ca platitor de tva.
Buna ziua
Am primit instiintare de la anaf ca am depasit plafonul de 119 mii ron pe anul 2009 si trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva si sa platesc tva-ul din urma plus accesoriile generate. Am cateva nelamuriri:
1. eu nu stiam ca exista acest palfon la drepturi de autor ... nu a fost rea voiinta ci pur si simplu nu am stiut, iar in codul fiscal zice ca ANAF te anunta de problema in maxim 6 luni ... au trecut 18 luni pana sa ma anunte ... mi se pare ilegala treaba
2. din august 2010 lucrez cu un pfa cu norma neplatitor de tva. Anaf poate cere tva si pe veniturile din pfa?
CASS nu se refera la pensii ci la sanatate. Stiu ca daca lucrezi numai cu contract cu drepturi de autor trebuie sa platesti la sanatate 5.5%, dar asa cum e formulata legea nu inteleg daca se plateste la suma bruta, la suma neta sau la suma care ramane din brut dupa ce scazi cei 40% deduceri.
Buna ziua.
Problema mea este in felul urmator: pana in august 2008 am lucrat cu carte de munca si contract cu drepturi de autor, ambele la aceeasi firma. Din data de 1 august 2008 mi-am schimbat locul de munca. Am pastrat colaborarea cu firma veche prin contract cu drepturi de autor, iar la firma noua sunt platit exclusiv prin contract cu drepturi de autor. De la 1 ianuarie 2010 mi s-a intocmit cu carte de munca la ultimul loc de munca. Practic de la 1 august 2008 pana la i ianuarie 2010 am lucrat numai cu contracte cu drepturi de autor dar nu am platit nimic la CASS (nu din rea vointa ci pur si simplu nu am stiut ca am de plata inca ceva in afara de cei 16% impozit). Va rog sa imi spuneti ce anume trebuie sa fac si cum anume sa calculez suma pe care o am de dat la CASS.
Va multumesc!