avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Drepturi autor tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Drepturi autor tva

Buna ziua
Am primit instiintare de la anaf ca am depasit plafonul de 119 mii ron pe anul 2009 si trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva si sa platesc tva-ul din urma plus accesoriile generate. Am cateva nelamuriri:
1. eu nu stiam ca exista acest palfon la drepturi de autor ... nu a fost rea voiinta ci pur si simplu nu am stiut, iar in codul fiscal zice ca ANAF te anunta de problema in maxim 6 luni ... au trecut 18 luni pana sa ma anunte ... mi se pare ilegala treaba
2. din august 2010 lucrez cu un pfa cu norma neplatitor de tva. Anaf poate cere tva si pe veniturile din pfa?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 10:31, 24 Septembrie 2011
orice persoana impozabila ce realizeaza intr-un an mai mult de 119.000 lei, este obligata sa plateasca tva catre stat, dupa atingerea acestui plafon.
dreptul de stabilire a sumei se intinde pe 5 ani, incepand cu 1 ian a anului urmator celui in care ia nastere acest drept.
pfa si persoanele ce realizeaza venituri din dreptuiri de autor sunt persoane impozabile si se supun codului fiscal - art. 152 si urmatoarele.
E adevarat ca atat pfa cat si cei care castiga din drepturi de autor sunt persoane impozabile, dar pfa este persoana juridica ... nu cred ca poate fi urmarita pentru tva pentru ca la drepturi de autor s-a depasit plafonul. Eu nu am depasit acest plafon ca si pfa. Oricum, as dori sa stiu in baza carei legi pot sa treaca si pfa-ul ca platitor de tva.

Multumesc!
Buna ziua,

Aveti dreptate in esenta. Lucrez la o speta similara. In termeni juridici situatia are urmatorul fundament:

Tratamentul TVA conform Codului fiscal este raportat la notiunea de "persoana impozabila", preluata din Directiva TVA (definita de art. 125 ind. 1 si 127 CF).
Nu va lasati amagit de motivul care vi se va servi: PFA nu este persoana juridica. Este neimportant.
Toata materia TVA lucreaza cu notiunea de persoana impozabila iar aceasta include orice entitate de natura sa desfasoare independent activitate economica. Noul Cod civil clarifica lucrurile in privinta patrimoniului de afectatiune si a persoanei juridice "de fapt".
Chiar si asa OUG 44/2008 definiste clar patrimoniul de afectatiune al PFA.

In concluzie, plafonul TVA se stabileste pe persoana impozabila, asa cum corect ati intuit dvoastra. In cazul dvoastra sunt doua persoane impozabile in perspectiva TVA: PFA, cu inregistrare fiscala distincat si persoana fizica ca atare. Plafonul de scutire TVA se aplica separat pentre aceste persoane impozabile.

Exista jurisprudenta UE, hotarari jud. si chiar solutii fiscale ale DGFP din Buc si tara in acest sens.

Contestati orice masura contrara acestei abordari.
Va pot ajuta pe mail cu jurisprudenta invocata (mqhaq@yahoo.com) si as recunoscator daca m/ati tine la curent cu speta dvoastra (lucrez la situatii similare si eu).

O zi buna.
cred ca m-ati inteles gresit.
pentru activitatea desfasurata ca PFA nu trebuie sa va inregistrati ca platitor de tva.
fiecare entitate are venituri separate, plafonul calculandu-se pentrui fiecare cod de identificare fiscala in parte, nu pe cumulat.
Eu am inteles foarte bine. Din pacate fiscul trateaza acest aspect in mod grosier, raportat la persoana fizica, cumuland toate veniturile, desi sunt realizate pe persoane impozabile diferite.
Intrebati la orice administratie financiara si vi se va spune ca "se cumuleaza" toate veniturile (indiferent de sursa sau persoana impozabila) la nivelul persoanei fizice.

Eu eram interesat de experienta solicitantului initial... (pur stiintific. nu ofer servicii de consiliere si nu caut clienti)

O zi buna.

Alte discuții în legătură

Tva persoane fizice marmo marmo O persoana fizica poate plati TVA? Mentionez ca nu sunt inregistrata ca PFA si pentru veniturile realizate in decursul unui an am platit impozit la stat. Dupa ... (vezi toată discuția)
Avantaje infiintare if sau srl bia71 bia71 Ce avantaje am daca deschid o Societate familiala fata de un SRL? (vezi toată discuția)
Tva - serviciu non ue - pfa Bașar Andrei Bașar Andrei Buna ziua Vin către voi pentru ajutor deoarece am o nelămurire: 1.Am un pfa norma pe venit prestare servicii it către clienti din uk, întrebarea ar fi ... (vezi toată discuția)