avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... TVA persoane fizice
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

TVA persoane fizice

O persoana fizica poate plati TVA? Mentionez ca nu sunt inregistrata ca PFA si pentru veniturile realizate in decursul unui an am platit impozit la stat. Dupa ce am platit impozitul m-am trezit cu notficare de la Finante ca trebuie sa platesc si TVA pt veniturile realizate. Mie nu mi se pare normal sa platesc si impozit si TVA.Veniturile pe care le-am realizat au fost in baza unor conventii civile pentru diferite studii, lucrari pentru diferite firme. Eu am facut contestatie dar nu au tinut cont de ea si mi-au pus poprire pe conturi, apartament etc. daca au vazut ca nu platesc. Nici acum nu mi-au raspuns la contestatie si a trecut mai mult de 30 zile. Si ca sa fie treaba si mai interesanta am aflat ca m-au declarat ei PFA, fara sa ma intrebe nimeni ceva. Este legal sa se intample asa ceva?
Cel mai recent răspuns: marmo , utilizator 15:54, 26 Noiembrie 2009
Ceea ce spui pare de domeniul ......SF ! Cum sa te declare cineva PFA fara sa depui actele necasare si sa platesti taxele corespunzatoare ??


Persoana fizica autorizata este persoana autorizata sa desfaşoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forţa sa de munca, care are obligatia sa ceara inregistrarea in Registrul Comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice.

In scopul exercitarii activitaţii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei secţiuni.

PFA nu poate angaja cu contract de munca terţe persoane pentru desfaşurarea activitaţii pentru care a fost autorizata şi nici nu va fi considerata un angajat al unor terţe persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva.

PFA raspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, daca acesta a fost constituit şi, in completare, cu intreg patrimoniul sau, iar in caz de insolvenţa este supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, daca are calitatea de comerciant.
daca ati desfasurat activitati cu caracter de continuitate si ati depasit plafonul veniturilor de 35.000 euro, aveati obligatia sa va inregistrati in scopuri TVA, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care ati depasit plafonul.

contestatia la executare silita se poate face numai la instanta, in termen de 15 zile de la comunicarea actului de executare silita (somatie, poprire, sechestru).
stiu ca pare incredibil dar chiar m-au declarat PFA, retroactiv. au dat ei data din urma. am facut contestatie impotriva proceselor verbale intocmite de ei/a raportului fiscal.
referitor la plafonul de 35 000 euro acesta a fost depasit. perioada in care am desfasurat activitati pe conventii civile a fost de 2 ani. am lucrat pentru realizare studii finantate din fonduri UE si nu am fost singura, am lucrat intr-o echipa. toti am avut conventii civile. cat despre continuitate anul acesta nu am lucrat deloc pentru ca s-a suspendat programul de finantare pentru care lucram eu.Si pentru veniturile pe care eu le-am avut a fost platit impozitul de 16 %. iar acum vin si imi cer sa le dau si TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi autor tva nastasa_andrey nastasa_andrey Buna ziua Am primit instiintare de la anaf ca am depasit plafonul de 119 mii ron pe anul 2009 si trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva si sa platesc ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)
Conventie ciivila de prestari servicii anca_popescu anca_popescu Se poate realiza o conventie ciliva de prestari servicii intre Pfa si o persoana fizica sau intre II si o persoana fizica? (vezi toată discuția)