Buna ziua,
Revin cu rugamintea de indrumare in privinta contestatiei. Daca in declaratia de contestare e suficienta declaratia sau ea terbuie si motivata ?
Buna seara,
Am disparut pt putin timp, dar nu de tot. Problema ma preocupa, ma apasa, pt mine nu e teoretica ci una cu care ma infrunt. Sa accept evaluarea asa cum a fost facuta sau sa contest.
Accept raportul de evaluare, inseamna 5 - 8 luni probabil pana la decizia de plata sau de acordare actiuni la Fondul Proprietatea (FP). Daca accept plata inseamna sa ma intalnesc cu cash-ul peste 3 ani, intr-o situatie fericita , mai normal, asa cum arata lucrurile, 5 - 6 ani. Daca aleg varianta actiuni la FP, in pofida promisiunilor, acesta nu se va lista in curand, pe deoparte. Pe de alta parte Min. Finantelor intentioneaza sa reduca capitalul social sustinand ca nu are fonduri pt. asi completa participatia, iar Min. Energiei ( Dl. Videanu - ministru) pune pe roate reorganizarea sistemului energetic national (probabil sa se asigure un mai bun control asupra baietilor "destepti") unde FP detine participatii importante si nu stim cat de jumulit-smotocit va iesi din "reorganizarea" asta.
Deci astea sunt problemele practice cu care ma confrunt. Subevaluare (in opinia mea) si intalnire cu cash-ul la Sfantu' Asteapta.
Cand am luat decizia de a posta, m-am gandit vor fii mai multi participanti la discutii. Idei, experiente traite etc. Deocamdata nu s-a intamplat !? Nu mi-am piedut seranta.
Pe partea teoretica Dle Marcov.
Am sa incerc folosind un model mai mic. Sa zicem ca dvs. aveti o pereche de pantofi, i-ati purat doua saptamani, dupa care vin eu si vi iau. Ii port bine-mersi, ii mai dau si altuia, vreme de 60 de saptamani. Dupa care realizez ca trebue sa fiti despagubit. La ce va asteptati ? Ce v-ati dori sa se intample ?
Cu stima,
Fara PS
Buna ziua,
In primul rand multumiri pt. timp acordat si promptitudine.
Cand am sustinut ca "bunul este subevaluat" am luat in considerare urmatoarele principii : "estimarea mea este subiectiva" si vreau sa o supun controlului, dar ea este "rezultatul unei comparatii" si am tinut seama si de "trendul pietei imobiliare"
In ce priveste "predeictia", ea poate functiona in cazul tranzactiilor. Mecanismul acordarii de despagubiri de catre autoritatile statului (ANRP) functiomeaza diferit.
Adica se stabileste "azi" "o valoare" iar plata se face undeva, candva in viitor peste ani de zile.
Consider ca evaluarea pt. acordare de despagubiri trebue sa tina seama doar de o parte din principiile enuntate si sa nu ia in seama de "starea bunului" pe deoparte, iar pe de alta parte sa aibe in vedere "valoarea de inlocuire" :
- Starea bunului.
Proprietarul - deposedat de bun, acum 60 de ani (D. 92/1950) nu poate fi resonsabilizat de starea actuala a bunului dupa cum nici nu poate clama imbunatatiri aduse "bunului" atata timp cat nu el este autorul lor. De altfel practica juridica impune proprietarilor-deposedati drepturi de retentie pt. imbunatatiri aduse "bunului" de catre chiriasul cumparator, atunci cand acestia il redobandesc. Deci, in opinia mea, starea bunului nu trebue sa constitue un criteriu in stabilirea valorii.
- Valoare de inlocuire.
Pe de alta parte revin si sustin ca subsemnatului proprietar-deposedat trebue sa i se acorde o despagubire cu care sa poata cumpara, sa poata inlocui bunul de care a fost deposedat cu unul similar ( caracteristici,zona urbana).
Ori, in opinia mea, cu valuarea stabilita de evaluator acest deziderat este imposibil de realizat.
Cu stima,
P.S. prin " (de)formare profesionala" am clamat tonul usor agresiv ale primei postari care probabil vine odata cu experienta profesionala.
Buna seara si multumesc pt. " interventie "!
Din raspuns se remarca evident (de)formarea dvs. profesionala. Nu mi-o luati in nume de rau. Intrebarea este daca pentru suma de despagubire propusa se poate achizitiona o locuinta similara in zona, pt. inlocuire. M-ar bucura sa aveti un comentariu " la obiect ".
Cu stima,
Stimate domnule mediator,
S-a evaluat o locuinta compusa din, (citez din contractul de v-c pe Legea 112/1195) : una camera (parchet in stare buna),vestibul,wc,bucatarie subsol,cota indiviza 57% bucatarie parter in suprafata utila de 40,17 mp reprezentand o cota indiviza de 14,56% din imobil. Odata cu locuinta se vinde si o cota indiviza de 14,56% din partile de folosinta comuna ale imobilului si se dobandeste 23,25 mp, teren situat sub constructie conform art. 33 din H.G. nr. 20/1996 privind aplicarea Legii nr. 112/1995, de catre un evaluator numit de ANRP la o valoare de piata de 107.000 RON si valoare randament de 120.000 RON. Mentionez constructia are peretii din caramida, plafon din beton (?) si este ridicata inainte de anul 1940.
Starea constructiei (structura) este buna, nivelul finisajelor lasa de dorit. Locuinta face parte dintr-un imobil retrocedat si poate fi definita ca "locuinta la curte"
Imobilul este situat intre Piata Sfintii Voievozi si Piata Buzesti. La aprecierea personala "locuinta" este mult, mult subapreciata, evaluarea neacoperind nici macar valoarea terenului, daca stam sa amanuntim. Va rog si consideratiile dvs. si care ar fi posibilitatile de a ataca aceasta evaluare. Cu multumiri anticipat.