In contractul intre RO si EU era specificat clar, asa cum am citat in primul post, ca toate drepturile salariale urmeaza sa fie asigurate de RO.
La mine mirarea a fost cand, am reusit sa vad un fluturas de salariu, am vazut cum ca contributia mea la fondul de pensii era inzecit mai mica (asta din cauza ca primeam doar 25% din ce luam normal, fara sporuri sau alte adaosuri).
M-am lamurit in final. Deci, pentru toti cei care pleaca detasati, adica mai mult de 90 zile, se aplica HG 518.
In cazul meu, diurna + cazarea + transportul sunt asigurate de compania la care sunt detasat. Astfel am urmatoarele drepturi (cf HG 518):
- in primele 90 zile salariul integral (100%), iar pentru ca EU imi asigura cheltuielile mai am dreptul la jumatate din max diurnei (adica 35eur / 2 = 17.5 eur pe zi)
- dupa cele 90 zile, salariul integral (100%), in loc de diurna, se asigura 25% ca si cheltuieli de intretinere casa, adica in total dupa cele 90 zile trebuie sa primesc 125%
Mai jos aveti citatele din HG 518/1995:
ART. 5
(1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A. În străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b) o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.
B. În ţară:
a) salariul stabilit potrivit reglementărilor în vigoare, pe toată durata deplasării, în cazul personalului care, pe timpul deplasării în străinătate, îşi menţine calitatea de salariat;
b) o indemnizaţie lunară în lei calculată în raport cu salariul de bază şi sporul de vechime, corespunzător funcţiei şi gradului profesional, în cazul personalului care se deplasează în interesul unităţii trimiţătoare, pentru a participa la cursuri şi stagii de practică şi specializare sau perfecţionare, cu suportarea parţială sau integrală a cheltuielilor de către diferite organizaţii sau alţi parteneri externi, pe o durată care depăşeşte 90 de zile calendaristice şi căruia, pe timpul absenţei din ţară, i se suspendă contractul de muncă, după cum urmează:
- 25% pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreţinerea locuinţei;
- 25% pentru fiecare copil sau părinte aflat în întreţinere, potrivit legii, în ţară, precum şi pentru soţul/soţia care nu realizează venituri.
Sumele acordate potrivit prevederilor lit. B.b) nu pot să depăşească 100% din salariul de bază şi sporul de vechime, stabilite prin contractul individual de muncă, actualizate potrivit indexărilor aprobate.
(2) Drepturile prevăzute la alin. (1) lit. B.b) se acordă cu condiţia semnării, de către persoanele în cauză, a unui act adiţional la contractul de muncă, prin care se obligă ca, după întoarcerea în ţară, să lucreze o anumită perioadă în cadrul unităţii trimiţătoare, indiferent de durata deplasării în străinătate.
(3) Actul adiţional la contractul de muncă menţionat la alin. (2) se încheie şi în cazul personalului care se deplasează în străinătate pentru documentare şi schimb de experienţă.