avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare in strainatate, act aditional...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare in strainatate, act aditional...

Buna ziua,
Voi fi cat se poate de la obiect.
Ma aflu in detasare (misiune de "secondment") in strainatate incepand cu 1 iulie 2009 in urma unui acord incheiat intre institutia unde lucrez institutie de stat, regie autonoma autofinantata (o voi numi in continuare RO) si o institutie europeana (o voi numi EU). Initial "misiunea" a fost de 6 luni. (1 iulie - 31 dec 2009)

In acord se stipuleaza, citez: "National officials shall not be covered by the Staff Regulations governing Officials of the Agency or by the General Conditions of Employment. They shall continue to be entirely subject to their home authority for the purposes, inter alia, of remuneration and social security (including pensions and sickness and accident insurance)." Adica cum ca salariul si toate drepturile urmeaza sa fie asigurate de RO.

Ulterior, la cererea EU a fost reincheiat un nou acord pentru tot anul 2010 (4 ian - 31 dec 2010). In acord se prevede ca diurna, cheltuielile de cazare si transport vor fi asigurate de EU, drepturile salariale de RO.

La plecare mi sa pus in vedere de RO (si s-a si infaptuit de fapt) cum ca detasarea fiind mai mare de 90 zile urmeaza sa intru sub incidenta HG 518:
- mi s-a suspendat CIM-ul
- salariul conform HG 518 in cuantum de 25% (sunt necasatorit si nu am persoane in intretinere)
- nu am dreptul la concediu de odihna
- mi s-a incheiat un act aditional cu clauza: in cazul in care la intoarcerea in tara nu lucrez pentru o perioada de X ani la RO va trebui sa platesc inapoi suma primita pe perioada deplasarii cei 25%)
- la incheierea actului aditional am avut nevoie de un girant.

Intrebarea mea este daca HG 518 se aplica tutuor "meseriilor"? scuzati-mi exprimarea. Nu m-am putut regasi in Art1 unde este prevazut cadrul de aplicare. Muncesc intr-o tara europeana (Belgia) pe 25% in RON din venitul din tara. Diurna + cazarea sunt pentru asigurarea existentei nu ca si remunerare pentru munca prestata.

Nu am dreptul la concediu de odihna (au trecut deja 7 luni si chiar resimt lipsa CO). In 2009 am efectuat doar 10 zile CO (in aprilie) restul de 17 au ramas neefectuate. Ce se intampla in cazul asta? Dar cu CO din 2010. Prima de vacanta e stipulata in CIM, care e suspendat.

Doamne fereste sa ma imbolnavesc: n-are rost sa va zic cate acte si documente justificative trebuiesc.

Devine frustrant! Ajutati-ma va rog!

Cu multumiri
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
cmc_raducu, utilizator
Cel mai recent răspuns: cmc_raducu , utilizator 10:05, 8 Februarie 2010
1. Detasarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an. În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.

2. HG nr.518/1995 este aplicabil , in principial, institutiilor publice fiind recomandabil agentilor economici, altii decit cei prevazuti la art. 16 alin. (1) di hotarare, precum si fundatiilor, asociatiilor si altor asemenea, sa aplice in mod corespunzator prevederile acestei hotariri.

3. Aveti dreptul la CO.
Multumesc de raspuns, dar stiu toate astea...ce pot face pentru a indrepta lucrurile.

Revin cu intrebarea sau nedumerirea, eu de ce sunt platit doar cu 25% din salariul de baza (toate sporurile fiind incluse in CIM nu le primesc) din tara?

Posibil ca in contractul incheiat intre angajatorul din tara si EU sa fie specificat ca 255 sa fie platit din tara, iar 75% de catre EU
In contractul intre RO si EU era specificat clar, asa cum am citat in primul post, ca toate drepturile salariale urmeaza sa fie asigurate de RO.

La mine mirarea a fost cand, am reusit sa vad un fluturas de salariu, am vazut cum ca contributia mea la fondul de pensii era inzecit mai mica (asta din cauza ca primeam doar 25% din ce luam normal, fara sporuri sau alte adaosuri).

M-am lamurit in final. Deci, pentru toti cei care pleaca detasati, adica mai mult de 90 zile, se aplica HG 518.

In cazul meu, diurna + cazarea + transportul sunt asigurate de compania la care sunt detasat. Astfel am urmatoarele drepturi (cf HG 518):

- in primele 90 zile salariul integral (100%), iar pentru ca EU imi asigura cheltuielile mai am dreptul la jumatate din max diurnei (adica 35eur / 2 = 17.5 eur pe zi)
- dupa cele 90 zile, salariul integral (100%), in loc de diurna, se asigura 25% ca si cheltuieli de intretinere casa, adica in total dupa cele 90 zile trebuie sa primesc 125%

Mai jos aveti citatele din HG 518/1995:

ART. 5
(1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:

A. În străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b) o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.

B. În ţară:
a) salariul stabilit potrivit reglementărilor în vigoare, pe toată durata deplasării, în cazul personalului care, pe timpul deplasării în străinătate, îşi menţine calitatea de salariat;
b) o indemnizaţie lunară în lei calculată în raport cu salariul de bază şi sporul de vechime, corespunzător funcţiei şi gradului profesional, în cazul personalului care se deplasează în interesul unităţii trimiţătoare, pentru a participa la cursuri şi stagii de practică şi specializare sau perfecţionare, cu suportarea parţială sau integrală a cheltuielilor de către diferite organizaţii sau alţi parteneri externi, pe o durată care depăşeşte 90 de zile calendaristice şi căruia, pe timpul absenţei din ţară, i se suspendă contractul de muncă, după cum urmează:
- 25% pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreţinerea locuinţei;
- 25% pentru fiecare copil sau părinte aflat în întreţinere, potrivit legii, în ţară, precum şi pentru soţul/soţia care nu realizează venituri.
Sumele acordate potrivit prevederilor lit. B.b) nu pot să depăşească 100% din salariul de bază şi sporul de vechime, stabilite prin contractul individual de muncă, actualizate potrivit indexărilor aprobate.
(2) Drepturile prevăzute la alin. (1) lit. B.b) se acordă cu condiţia semnării, de către persoanele în cauză, a unui act adiţional la contractul de muncă, prin care se obligă ca, după întoarcerea în ţară, să lucreze o anumită perioadă în cadrul unităţii trimiţătoare, indiferent de durata deplasării în străinătate.
(3) Actul adiţional la contractul de muncă menţionat la alin. (2) se încheie şi în cazul personalului care se deplasează în străinătate pentru documentare şi schimb de experienţă.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
cmc_raducu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Charta traducatorului elena138 elena138 Are cineva textul Chartei Traducatorului (aprobată de Congresul de la Dubrovnik din 1963,şi modificată la Oslo, la 9 iulie 1994)? Multumiri anticipate! (vezi toată discuția)
Non circumvention and non disclsure working agreement MARIKO9 MARIKO9 Am un contract intitulat NON CIRCUMVENTION AND NON DISCLSURE WORKING AGREEMENT, as vrea sa stiu care e echivalentul in legislatia romaneasca si ce presupune un ... (vezi toată discuția)
Munca in uk buiavasi buiavasi Buna seara ! Am primit o oferta de munca la un hotel din Londra si schita contractului de munca pe care o anexez in attach cu rugamintea de a ma lamuri daca ... (vezi toată discuția)