I-a dat pedepse mari pentru ca mai avusese si mai inainte condamnari. Se reabilitase pentru ele, dar s-a retiut "traseul infractional".
Revenind strict la speta, nu inteleg cum se poate aplica art. 33 al. 1 lit. a. Caci conditia testului de lege este ca pentru nici una din infractiuni sa nu se fi pronuntat condamnare definitiva. Ori in speta, exista o astfel de condamnare pentru infractiunea 2.
Bunaseara. Am si eu o mare nelamurire. O cunostinta mi-a povestit recent ca a savarsit 3 infractiuni:
- Infractiunea 1. Furt calificat savarsit in ianuarie 2004. Nedescoperita inca de organele de politie.
- Infractiunea 2. Furt calificat savarsit in martie 2004. A fost prins la cateva ore dupa savarsirea faptei, a fost arestat preventiv, judecat, si condamnat la 5 ani inchisoare. S-a liberat conditionat in mai 2007 (trebuia sa faca 3 ani si 4 luni din cei 5 primiti, dar a facut mai putin caci a avut zile castigate prin munca).
- Infractiunea 3. In decembrie 2008, a savarsit iarasi un furt calificat, fiind iarasi prins, arestat.preventiv si condamnat la 6 ani inchisoare, din care pana acum a executat 1 an si 2 luni.
Discutand cu el, mi-a spus ca vrea sa se autodenunte cu privire la prima infractiune (cea din ianuarie 2004), caci astfel ar dispare recidiva, toate cele 3 infractiuni devenind concurente.
Mie mi se pare absurd ce spune el. Problema este insa ca nu este prima persoana la care aud asa ceva. Si toti care mi-au mai spus, erau foarte convinsi de ce spuneau. As ruga daca poate cineva sa imi spuna: este posibila o astfel de transformare a recidivei in concurs ? Si daca da, in baza carui text de lege ?