avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Activitate kamir

Activitate kamir

va multumesc mult pentru raspuns
insa am in continuare nedumerirea...contractul de vanzare cumparare este intocmit corect de catre notar ? dupa parerea mea, este gresit intocmit
si atunci tot cel prejudiciat, in cazul de fata cumparatorii, trebuie sa umble sa remedieze problema ?
necunoscandu-se la acest moment nimic despre persoana decedata care apare in extrasul cf o actiune in instanta poate sa dureze foarte mult
nu exista o alta solutie mai rapida care sa rectifice erorile si sa dea castig de cauza proprietarilor actuali ?
mostenire si donatie...in baza certificatului de mostenitor intocmit de acel notar
Vanzatorii din 2004 si-au inscris in cartea funciara dreptul lor de 421/482 conform certificatului de mostenitor si a documentatiei topo si acest extras cf sta la baza contractului de vanzare cumparare
Buna ziua. In primul rand vorbim de unul si acelasi notar, care s-a ocupat de toate actele de la inceput si pana la sfarsit. Terenul in suprafata de 482 mp era detinut in indiviziune la momentul 2003 de catre mai multi frati, toti decedati. Vanzatorii din acel moment, cei care au facut promisiune pentru vanzarea intregii suprafete de 482 mp si-au luat angajamentul prin antecontract sa deschida succesiunea si sa rezolve problema indivizei; s-a deschis succesiunea de catre acestia, s-a obtinut certificat de mostenitor insa doar pentru suprafata de 421 mp din totalul de 482 mp, diferenta de 61 mp ramanand in continuare in prorietatea unuia dintre fratii decedati, despre care nu se stie unde a avut ultimul domiciliu, unde a decedat si daca a avut urmasi directi. Vanzatorii de la momentul 2003 sunt nepoti relativ la acest ultim ramas pe extrasul de carte funciara. Se face expertiza topo, notarul intocmeste certificatul de mostenitor doar pe 421 mp pe care in 2004 ii instraineaza, liberi de sarcini, cumparatorilor, fara insa a mai tine seama de acel ultim frate ramas in indiviza, care, la momentul 2010 cand proprietarii doresc sa instraineze terenul, apare in extrasul de carte funciara.
Notarul spune ca din moment ce a fost acceptat contractul la cartea funciara pentru intabulare, acesta nu este gresit si trimite proprietarii sa faca iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca. In conditiile in care proprietarii nu au niciun grad de rudenie cu decedatul ce apare pe extras, au studiu topo pe suprafata lor de 421 mp, au contract de vanzare cumparare care nu face referire la vreo cota parte si vor doar sa dispuna de dreptul lor de proprietate; problema lor este ca cel care doreste sa cumpere terenul are nevoie de credit bancar pentru achizitie iar banca nu accepta tranzactia terenul fiind in indiviza.
Buna ziua,

Antecontractul s-a incheiat corect in 2003 la notar x si se stia ca terenul este in indiviza; vanzatorii au facut doua promisiuni : 1. ca vor vinde intreaga parcela de 482 mp si 2. ca vor rezolva problema succesiunii in vederea vanzarii terenului.
Pana la data de 2004 cand se incheie actul final de vanzare-cumparare, la recomandarea notarului x se intocmesc : 1. certificatul de mostenitor dupa toti cei decedati, mai putin o persoana, pentru suprafata de 421 mp, terenul ramanand deci in indiviza si 2. expertiza topografica pentru aceeasi suprafata de 421 mp.
Avand aceste documente, certificat de mostenitor pentru vanzatori, expertiza topo pentru teren, notarul x incheie contractul de vanzare cumparare, in cunostinta de cauza ca terenul este in indiviza, dar nu mai face deloc referire la starea de indiviza a terenului, vinde liberi de sarcini cei 421 mp.
Cumparatorii, de buna credinta, cu toate ca initial au incheiat antecontractul pe 482 mp si aveau promisiunea de vanzare, dupa ce s-au intocmit expertiza si certificatul de mostenitor si dupa ce au citit contractul la notar fara referire la starea de indiviza, neavand cunostinte juridice, au crezut ca prin semnarea acelui contract pe 421 mp nu vor mai avea probleme si au acceptat suprafata mai mica.
Daca in contractul de vanzare cumparare aparea specificata in continuare starea de indiviza, nu ar fi cumparat acel teren.
am un contract de vanzare cumparare in forma autentica din 2004 asupra unui teren aflat in indiviziune; la baza acestui contract a stat un ante-contract de vanzare cumparare incheiat in 2003 prin care vanzatorii au promis vanzarea a 482 mp, lucru notat de notar, acelasi notar, in cartea funciara; la momentul vanzarii se vand doar 421 mp fara a se mentiona starea de indiviziune a terenului si fara a se aduce aceasta la cunostinta cumparatorilor; acuma proprietarii doresc sa vanda terenul insa pe extrasul cf mai apare o persoana decedata pentru diferenta de teren de 61 mp iar cumparatorul nu accepta sa cumpere in cote parti (intentionand sa achizitioneze terenul prin credit bancar). Ce este de facut ? Contractul de vanzare cumparare e gresit, cum poate fi tras la raspundere notarul ? Cui sa se adreseze proprietarii pentru a cere iesirea din indiviziune fortata si ce acte trebuie sa depuna si unde ? Cat poate dura o astfel de actiune ?